Wykonanie
Sezon na gromadzenie zimowych zapasów w pełnym rozkwicie:)Dziś propozycja zimowej sałatki z
ogórków,
marchewki,
czerwonej papryki i
cebuli, którą przygotowałam według przepisu Ewy Wachowicz. Ponieważ to nie kwestionowany, kulinarny autorytet liczę, że jej smak nie zawiedzie:)

Składniki:2 k g
ogórków50 dag
marchwi50 dag
cebuli50 dag
papryki czerwonejpół główki
czosnkuZalewa:2 łyżki
oleju1 szklanka
octu2 szklanki
wody1 szklanka
cukru1,5 łyżki
soli5 ziaren
ziela angielskiegoOgórki myjemy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki.
Marchewkę myjemy, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach - ja cienko posiekałam w plastry.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paski.
Czosnek obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę.Wszystkie warzywa przekładamy do miski, zalewamy je zalewą (nie gotujemy jej wcześniej), mieszamy i wkładamy do lodówki na 3 - 4 godziny.Tak przygotowaną
sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.