ßßß
Do ich przygotowania użyłam:1 szklankę płatków owsianych (górskich z Kupca)1 szklankę otrąb pszennych1 szklankę otrąb owsianych2 jajka1 serek homogenizowany2 łyżki powideł śliwkowych1 szklankę soku jabłkowegogarść suszonej żurawinygarść rodzynek1 łyżeczkę cynamonuPłatki owsiane zalałam sokiem jabłkowym, odstawiłam na kilka minut a następnie dodałam do nich wszystkie składniki i dokładnie wymieszałam. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam uformowane z masy ciasteczka (wyszło mi 16 sztuk) i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.Wyszły naprawdę fajne. Nie za słodkie (łasuchy mogą wzbogacić przepis o dodatek miodu), lekko wilgotne niby lekkie a jednak "treściwe". Część ciasteczek "zachomikowałam" przed swoimi domowymi testerami, by sprawdzić jak będą smakować po kilku dniach. Sprawdziły się po tygodniowym leżakowaniu w roli pysznego dodatku do popołudniowej kawki.