ßßß Cookit - przepis na Smalec topiony z cebulką, jabłkiem, papryką i ziołami

Smalec topiony z cebulką, jabłkiem, papryką i ziołami

nazwa

Wykonanie

W oczekiwaniu na świąteczne przysmaki serwuję domowy chleb z domowym (lub prawie domowym smalcem) i kiszonym ogórkiem. Dlaczego czasem tylko prawie? Bo standardowo wytapia się go ze słoniny, ale przetestowałam też uproszczoną wersję stapiając gotowe kostki zakupionego w sklepie smalcu i łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:)
Składniki:
1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu)
2 średnie cebule
1 czerwone jabłko
1/3 czerwonej papryki
ulubione zioła
ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy
Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka z grubym dnem, smażyć na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz (uwaga: nie należy jej smażyć zbyt długo, unikając przypalenia a w efekcie gorzkiego posmaku).
Jeżeli stosujemy wersję uproszczoną, gotowy smalec roztapiamy w rondlu na małym ogniu.
Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę, obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana świeża pietruszka), przelać do mniejszych pojemniczków, odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia a następnie do lodówki .
Smalec wybornie smakuje z domowym chlebem (polecam eskpresową wersję na chleb z kminkiem) i domowym, kiszonym ogórkiem.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/12/smalec-topiony-z-cebulka-jabkiem.html