ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli

Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli

nazwa

Wykonanie

Spodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj. włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga: Słodki Kompromis . Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki:)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 g pokrojonego w kosteczkę boczku
1 mała, ususzona papryczka chilli
350 ml wody
1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również użyć gotowych płatków chilli, usmażony boczek odsączamy na ręczniku papierowym.
Mieszamy w misce mąkę, sól, cukier, drożdże, dodajemy boczek i chilli, dolewamy wodę, krótko mieszamy łyżką,odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto ponownie przemieszać łyżką, kiedy piekarnik się nagrzał do pożądanej temperatury, do garnka wlewamy ciasto, pieczemy 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką ( nie szklaną i bez plastikowych uchwytów, może być metalowa taca do pieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową (początkowo wydawało mi się to lekko zakręocne, ale w sumie nie jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek).
Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce.
Chlebek wychodzi naprawdę fajnie, z pachnącą i chrupiącą skórką. Dzięki ukrytym dodatkom, pysznie smakuje z samym masłem:)
W kolejnym rozdaniu planuję do jego przygotowania użyć mąki pszennej razowej.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/11/chleb-pszenny-z-boczkiem-i-papryczka.html