ßßß Cookit - przepis na Placuszki z cukinii i mąki gryczanej

Placuszki z cukinii i mąki gryczanej

nazwa

Wykonanie

Wykorzystuję ostatnie sztuki wychodowanej cukinii - dziś serwuję pyszne, cukiniowe placuszki z mąką gryczną i elegancką oprawą wędzonego łososia. Do tego lampka francuskiego wina i smak zyskuje nowy wymiar:))
Składniki:
1 duża cukinia
1 jajko
2 łyżki mąki gryczanej (można zastąpić pszenną)
ząbek czosnku
sól i pieprz
olej do smażenia
jogurt naturalny
plastry wędzonego łososia
sok z 1/2 cytryny
Oczyszczoną cukinie ścieramy na grubej tarce, delikatnie solimy i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu.
Po kilku chwilach serwujemy z kleksem gęstego, naturalnego jogurtu i płatem wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny.
Komponuje się idealnie z białym, półwytrwanym francuskim winem Celebro
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/09/placuszki-z-cukinii-i-maki-gryczanej.html