ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej

Dietetyczne naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej

nazwa

Wykonanie

I jeszcze jedno rozdanie na dziś - tym razem w wersji na słodko!
Czy robiliście naleśniki na mące gryczanej? Zachęcam - jest ona bogata w skrobię, ma dużo soli mineralnych, niklu, żelaza, kobaltu, fosforu, wapnia, jodu, cynku, miedzi i boru a ponadto mnogo w niej witamin: B1, B2, PP i P. Ma również przyjemny, lekko orzechowy smak.
Mąka ryżowa również jest bogata w skrobię, zawiera też nieznaczne ilości witamin z grupy B. Ponieważ nie zawiera cholesterolu ani glutenu, jest przydatna w diecie, np. osób chorych na celiakię.
I jak tu się nie skusić na takie zdrowe naleśniczki?:)
Składniki:
200 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
3 jajka
500 ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżka do smażenia.
Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę.
Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (dzięki temu nalesniki są puszyste). Smażyć na rozgrzanej patelni lekko wysmarowanej olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem, potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się).
Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym serkiem homogenizowanym i owocami lub domowym dżemem (np. z jeżynowym lub z cukinii i pomarańczy).
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/09/dietetyczne-nalesniki-z-maki-gryczanej.html