Wykonanie
I jeszcze jedno rozdanie na dziś - tym razem w wersji na słodko!Czy robiliście naleśniki na
mące gryczanej? Zachęcam - jest ona bogata w
skrobię, ma dużo
soli mineralnych, niklu, żelaza, kobaltu, fosforu, wapnia,
jodu, cynku, miedzi i boru a ponadto mnogo w niej witamin: B1, B2, PP i P. Ma również przyjemny, lekko
orzechowy smak.
Mąka ryżowa również jest bogata w
skrobię, zawiera też nieznaczne ilości witamin z grupy B. Ponieważ nie zawiera cholesterolu ani glutenu, jest przydatna w diecie, np. osób chorych na celiakię.I jak tu się nie skusić na takie zdrowe naleśniczki?:)
Składniki:200 g
mąki gryczanej100 g
mąki ryżowej3
jajka500 ml
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oleju rzepakowego do ciasta + 1 łyżka do smażenia.
Jajka rozbić, biała ubić na sztywną pianę.Pozostałe składniki dokłanie zmiksować, na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (dzięki temu nalesniki są puszyste). Smażyć na rozgrzanej patelni lekko wysmarowanej
olejem (smaruję patelnię przed pierwszym naleśnikiem,
potem w miarę potrzeby przy około 6-7 - ponieważ
olej jest składnikiem ciasta, nalesniki nie przypalają się).Naleśniki pysznie smakują z odtłuszczonym
serkiem homogenizowanym i
owocami lub domowym
dżemem (np. z
jeżynowym lub z
cukinii i
pomarańczy).