Wykonanie
Babcine słoiczki wypełnione pysznościami. Uwielbiam wchodzić do spiżarnii, zaglądać na drewniane półki, sięgać ręką po te magiczne słoiczki. Magiczne, bo skrywają w sobie smaki i zapachy przeszłości.
Słonecznych, wakacyjnych dni; jesiennych wędrówek do lasu, zimowych wieczorów. Dzisiaj wybieram
porę roku: lato. A dokładnie słoiczek z napisem:
borówki w cukrze. Będzie dziś słodko. Przecież sobota w końcu!
/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja):60g
mąki ryżowej100ml
mleka1 (średnie)
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2szkl
borówek w cukrze (u mnie: babcine)*Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Mąkę,
mleko,
jajko i
proszek do pieczenia umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 2, czas 1 minuta. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładką, jednolitą masę.
Borówki ułożyć na dnie kokilki/naczynkua żaroodpornego. Całość zalać
ryżowym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć i podawać ciepłe.*można użyć świeżych/mrożonych
borówek, jednak wtedy należy dodatkowo posłodzić ciasto