ßßß Cookit - przepis na SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: borówki w ryżowym cieście!

SOBOTA ZE SPEEDCOOK'IEM: borówki w ryżowym cieście!

nazwa

Wykonanie

Babcine słoiczki wypełnione pysznościami. Uwielbiam wchodzić do spiżarnii, zaglądać na drewniane półki, sięgać ręką po te magiczne słoiczki. Magiczne, bo skrywają w sobie smaki i zapachy przeszłości. Słonecznych, wakacyjnych dni; jesiennych wędrówek do lasu, zimowych wieczorów. Dzisiaj wybieram porę roku: lato. A dokładnie słoiczek z napisem: borówki w cukrze. Będzie dziś słodko. Przecież sobota w końcu!
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (jedna porcja):
60g mąki ryżowej
100ml mleka
1 (średnie) jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2szkl borówek w cukrze (u mnie: babcine)*
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąkę, mleko, jajko i proszek do pieczenia umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić maszynę: obroty 2, czas 1 minuta. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładką, jednolitą masę. Borówki ułożyć na dnie kokilki/naczynkua żaroodpornego. Całość zalać ryżowym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć i podawać ciepłe.
*można użyć świeżych/mrożonych borówek, jednak wtedy należy dodatkowo posłodzić ciasto
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/sobota-ze-speedcookiem-borowki-w.html