Wykonanie
Dzień nie zaczął się obiecująco. Przez przypadek posoliłam sobie
kawę – trudno sobie wyobrazić bardziej fatalny poranek. Ale później zrobiłam te pyszne placki i od razu poprawił mi się humor. Puszyste, mocno
jagodowe,wspaniałe. Doskonale smakują z
syropem klonowym, ale równie dobrze sprawdzi się płynny
miód,
syrop z agawy lub
śmietana kremówka. Możesz też oprószyć je
cukrem pudrem i nie zawracać sobie głowy dodatkami. I tak będą pyszne.
Składniki (2 porcje)Szklanka
mleka 3,2%
JajkoSzklanka
mąki pszennejŁyżeczka
proszku do pieczeniaSzklanka
jagódOlej rzepakowyPrzygotowanieW misce rozbełtaj
jajko, dodaj
mleko i wymieszaj.Cały czas mieszając (lub miksując), dodaj przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Kiedy ciasto będzie gładkie, dodaj
jagody i delikatnie wymieszaj łyżką.Rozgrzej patelnię posmarowaną odrobiną
oleju i smaż na niej niewielkie placuszki – po 2-3 minuty z każdej strony.Smacznego!Zobacz także:Gwiazdorskie naleśnikiPankejki z
borówkamiJagodzianki