ßßß
Składniki:2 małe cukinieserek "puszysty" śmietankowy np.z Piątnicy, Almette w ulubionym wariancie smakowymkabanosy (odkryłam ostatnio kabanosy ze strusia:)marynowana paprykapomidorki koktajlowe"zieleninka" - typu bazylia, rukolaoliwa z oliwek + granulowany czosnekwykałaczkiRozpoczynamy od przygotowania cukinii. Myjemy ją dokładnie i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem i lekko grillujemy:
Swoją przygotowałam na płaskim grillu elektrycznym, inny wariant poza grillem tradycyjnym to wrzucenie jej na kratkę do piekarnika lub lekkie podduszenie na patelni. Zgrillowaną do miękkości odstawiamy do wystudzenia.Paprykę kroimy w cienkie paski, kabanosy dzielimy na mniejsze kawałki. Przestudzoną cukinię smarujemy serkiem, układamy kawałek papryki i kabanosa oraz liść bazylii (lub rukoli). Zwijamy, przebijamy wykałaczką, której koniec dekorujemy pomidorkiem.mniam:)