ßßß
SKŁADNIKI:3 jajka100 g cukru oraz trochę do posypania papieru75 g mąki25 g kakaoszczypta soliKrem maślany:175 g cukru8 łyżek wody4 żółtka350 g masła w temperaturze pokojowej100 g czekolady deserowej (ja dałam mleczną, nie gorzką, dlatego krem nie jest aż tak ciemny:))50 g białej czekolady2 łyżki esencji kawowejskórka i sok z 1 pomarańczyWYKONANIE:Żółtka oddziel od białek. Utrzyj żółtka z cukrem, aż masa lekko zgęstnieje. Przesiej do niej mąkę oraz kakao i dodaj 1 łyżkę gorącej wody. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a potem delikatnie wmieszaj do masy za pomocą szpatułki bądź łyżki. Dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, wlej na nią przygotowaną masę na ciasto, wyrównaj i piecz w temperaturze 180 °C przez 12-15 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Połóż na blacie arkusz papieru do pieczenia, posyp go cukrem i wyłóż na niego upieczone ciasto. Zdejmij papier po pieczeniu. a potem zroluj ciepłe ciasto z papierem oprószonym cukrem i ostudź.Przygotuj krem maślany: wsyp cukier do garnka, wlej 8 łyżek wody i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Ubij żółtka i wlej do nich cienkim strumieniem syrop (może być ciepły), cały czas ubijając, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Następnie utrzyj krem z miękkim masłem. Dodaj do niego esencję kawową, skórkę oraz sok z pomarańczy. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ją z kremem.Rozwiń biszkopt, posmaruj go 1/3 kremu maślanego i posyp startą białą czekoladą. Zwiń z powrotem w roladę. Odetnij ukośnie 1/3 ciasta. Posmaruj powierzchnię cięcia (tej odciętej części) kremem maślanym i przyklej do boku większej części rolady. Resztą kremy posmaruj „polano”, rozprowadzając masę nie gładko, ale zawijając ją lekko do góry - w ten sposób stworzymy wrażenie płonącej kłody:) Ciasto przechowuj w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce. Krem w niskiej temperaturze idealnie zastyga.


SMACZNEGO!Przepis pochodzi z książki Torty i ciasta na specjalną okazję, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .