Wykonanie
Świątecznych podróży ciąg dalszy:) W ostatnim wpisie prezentowałam islandzkie ciasto bożonarodzeniowe, dziś przyszła kolej na Wielką Brytanię. Yule Log to oryginalne ciasto tradycyjnie podawane na Boże Narodzenie. Swoim wyglądem ma przypominać kłodę drewna stawianą w kominku w Wielkiej Brytanii w czasie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto, składające się z
biszkoptu i kremu
maślanego, ma
czekoladowy smak i wypełnione jest okruszkami
białej czekolady. Aby wzbogacić aromat kremu, dodałam do niego esencję
kawową oraz startą skórkę i sok z
pomarańczy - masa smakowała jak najlepsza
czekolada nadziewana pomarańczami:) Z podanej ilości składników wyszło mi dość sporo kremu, dlatego musiałam upiec jeszcze muffinki:) Szczerze polecam!

SKŁADNIKI:3
jajka100 g
cukru oraz trochę do posypania papieru75 g
mąki25 g
kakaoszczypta
soliKrem
maślany:175 g
cukru8 łyżek
wody4
żółtka350 g
masła w temperaturze pokojowej100 g
czekolady deserowej (ja dałam
mleczną, nie gorzką, dlatego krem nie jest aż tak ciemny:))50 g
białej czekolady2 łyżki esencji kawowejskórka i sok z 1
pomarańczyWYKONANIE:
Żółtka oddziel od
białek. Utrzyj
żółtka z
cukrem, aż masa lekko zgęstnieje. Przesiej do niej
mąkę oraz
kakao i dodaj 1 łyżkę gorącej
wody. Ubij
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę, a
potem delikatnie wmieszaj do masy za pomocą szpatułki bądź łyżki. Dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, wlej na nią przygotowaną masę na ciasto, wyrównaj i piecz w temperaturze 180 °C przez 12-15 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Połóż na blacie arkusz papieru do pieczenia, posyp go
cukrem i wyłóż na niego upieczone ciasto. Zdejmij papier po pieczeniu. a
potem zroluj ciepłe ciasto z papierem oprószonym
cukrem i ostudź.Przygotuj krem
maślany: wsyp
cukier do garnka, wlej 8 łyżek
wody i podgrzewaj, aż
cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Ubij
żółtka i wlej do nich cienkim strumieniem
syrop (może być ciepły), cały czas ubijając, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Następnie utrzyj krem z miękkim
masłem. Dodaj do niego esencję
kawową, skórkę oraz sok z
pomarańczy. Roztop
czekoladę w kąpieli
wodnej i wymieszaj ją z kremem.Rozwiń
biszkopt, posmaruj go 1/3 kremu
maślanego i posyp startą
białą czekoladą.
Zwiń z powrotem w roladę. Odetnij ukośnie 1/3 ciasta. Posmaruj powierzchnię cięcia (tej odciętej części) kremem maślanym i przyklej do
boku większej części rolady. Resztą kremy posmaruj „polano”, rozprowadzając masę nie gładko, ale zawijając ją lekko do góry - w ten sposób stworzymy wrażenie płonącej kłody:) Ciasto przechowuj w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce. Krem w niskiej temperaturze idealnie zastyga.




SMACZNEGO!Przepis pochodzi z książki
Torty i ciasta na specjalną okazję, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów .