Wykonanie
Czekoladowa rozkosz z odrobiną
kokosu, nic dodać nic ująć. Uważam, ze najprostsze często jest najlepsze, takie też są muffinki. Idealnie pasują do filiżanki
kawy.Muffinki są bardzo
czekoladowe i wilgotne, z całą pewnością zadowolą każdego czekoholika.Składniki na 14 muffinek:250 g
mąki pszennej1 szklanka
cukru3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
mleka2
jajka1/2 szklanki
olejunadzienie:pół puszki (200g ) czekoladowej masy krówkowej2 czubate łyżki
wiórków kokosowychNa początku przygotujmy nadzienie: masę
krówkową mieszamy dokładnie z wiórkami kokosowymi.Następnie suche składniki na muffinki mieszamy w jednej misce:
mąkę,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia oraz
sodę oczyszczoną. W drugiej misce mieszamy mokre składniki:
mleko jaja,
olej. Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze sobą łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy ok. łyżkę ciasta, tak aby pokryło tylko dno. Na ciasto kładziemy po łyżeczce nadzienia i przykrywamy pozostałym
ciastem, tak aby zawartość zapełniała ok. 2/3 objętości papilotki.Muffinki pieczemy w temperaturze 180 st.C. przez 25 minutSmacznego!