Wykonanie
Ralpheek z bloga Old White Table nie tylko pokazał mi ten przepis, to jeszcze powiedział "do koniecznego wypróbowania", a że ja grzeczna d ziewczynka jestem to tak też zrobiłam. Jeśli wygrzebiecie ten przepis na jego blogu przeczytacie jego historię dwóch podejść do tego tematu. Ja również
będę musiała zrobić drugie podejście, ale z troszkę innego powodu. Mianowicie miałam problem z utrzymaniem placka w jednym kawałku.
Ryż się nie skleił i placki mi się rozpadały i w ogóle wesoło było na patelni. Jakoś dałam radę. Nie wyszły może takie ładne i apetyczne jak u kolegi, ale chyba na smaku nic nie straciły. Mam nadzieję, że następnym razem będą bezbłędne.Skład:200 g
ryżu basmatiłyżka nasion
kolendrymała
marchewkadwie
dymkidwa
jajka (osobno
żółtka i
białka)kilka plasterków (50g)
szynki pameńskiej
sól i
pieprzWykonanie:Zaczynamy od ugotowania
ryżu.
Kolendrę miażdżymy,
marchewkę ścieramy na tarce,
dymki kroimy w plasterki, a szyneczkę w kosteczkę. Ostudzony
ryż mieszamy z
szynką,
kolendrą,
marchewką,
cebulą i
żółtkami. Solimy i
pieprzymy.
Białka ubijamy i łączymy z naszą
ryżową masą. Smażymy na złoty kolor.