ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z jagodami goji

Babka drożdżowa z jagodami goji

nazwa

Wykonanie

Ten przepis jest mocno w tyle od pozostałych, jakoś tak zapomniałam o nim, ale na pewno można go wykorzystać na co dzień. Także polecam tę babkę, która wyrosła pięknie i była bardzo, ale to baaaardzooo puszysta :D
Składniki:
50 g drożdży piekarskich
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
125 g masła lub margaryny
5 żółtek
1/2 szklanki jagód goi
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję 2-3 łyżki cukru, rozmieszam ,zasypuję 2-3 łyżkami mąki, nakrywam i odstawiam, aż zaczną pracować,na około 30 min, w ciepłym miejscu. Do zaczyny dodaję rozmieszane widelcem żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę cukru oraz mąkę. Wszystko wyrabiam, dodaję jagody goi i mieszam z ciastem.
Całość nakrywam ściereczką i odstawiam, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Formę do babki smaruję tłuszczem, przekładam ciasto
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na około 40 min. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone, wyjmuję i odstawiam by wystygło.
Składniki na lukier ucieram i smaruję wierzch ciasta.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2015/05/babka-drozdzowa-z-jagodami-goi.html