Wykonanie
Ten przepis jest mocno w tyle od pozostałych, jakoś tak zapomniałam o nim, ale na pewno można go wykorzystać na co dzień. Także polecam tę babkę, która wyrosła pięknie i była bardzo, ale to baaaardzooo puszysta :D
Składniki:50 g
drożdży piekarskich1 szklanka ciepłego
mleka1/2 kg
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru125 g
masła lub
margaryny5
żółtek1/2 szklanki
jagód goi
Lukier:1/2 szklanki
cukru pudrusok wyciśnięty z 1
cytrynyWykonanie:
Drożdże rozpuszczam w ciepłym
mleku, dodaję 2-3 łyżki
cukru, rozmieszam ,zasypuję 2-3 łyżkami
mąki, nakrywam i odstawiam, aż zaczną pracować,na około 30 min, w ciepłym miejscu. Do zaczyny dodaję rozmieszane widelcem
żółtka, rozpuszczone i przestudzone
masło, resztę
cukru oraz
mąkę. Wszystko wyrabiam, dodaję
jagody goi i mieszam z
ciastem.
Całość nakrywam ściereczką i odstawiam, aż ciasto podwoi swoją objętość.Formę do babki smaruję tłuszczem, przekładam ciasto
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C-190°C na około 40 min. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone, wyjmuję i odstawiam by wystygło.Składniki na
lukier ucieram i smaruję wierzch ciasta.