Wykonanie
To ciasto powstało w mojej głowie na długo przed tym, nim zagościło w mojej kuchni. Zawsze zostają mi jakieś
białka i nigdy nie mam na nie pomysłu, a babka na białkach, choć bardzo smaczna, to jednak może się w końcu znudzić. Zależało mi na tym, by zrobić coś w rodzaju
biszkoptu z
białek i udało się, a do tego pyszna masa z dodatkiem
mleka w proszku. Delikatne, puszyste ciasto na Dzień Kobiet za sprawą wspólnego wirtualnego pieczenia na FB

Składniki:6
białek1
jajko1 szklanka
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa:1 pojemnik
śmietany 18%1 kostka
masła1 szklanka
cukru pudru2 szklanki
mleka w proszkusok wyciśnięty z 1/4
cytrynyWykonanie:
Białka ubijam dodając po trochu
cukier i cale
jajko. Przesiewam obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i delikatnie łączę z masą z
białek. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130°C na 25 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę przez następne 20 min, po tym czasie jeszcze raz zmniejszam temperaturę do 80°C i dopiekam ciasto przez 12-15 min. Gdy wierzch zaczyna się zrumieniać, wyłączam piekarnik, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.

Zimne kroję na dwa blaty.
Masło ucieram z
cukrem pudrem, dodaję po łyżce
śmietanę ,
potem wsypuję
mleko w proszku i doprawiam
sokiem z cytryny. Masę wykładam na pierwszy blat, przykrywam drugim i całość schładzam w lodówce.

Razem ze mną wirtualnie wypiekali :
AsiaMarzenkaCafe
amarettoMia cucinaSmaczne przepisy
PatrykDanusiaIzoniaBożenkaMam nadzieję, ze nikogo nie pominęłam :)