Ciasto proste, wilgotne, nie wymaga wielkiego nakładu pracy a i tak ładnie się prezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :)Składniki:2 szklanki mąki pszennej6 jabłek1 1/2 szklanki cukru4 jajka1 szklanka posiekanych orzechów1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejMasa:3 żółtka3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 puszka ananasów2 galaretki1 kostka masłaDodatki:owoce lub marmoladaWykonanie:Obrane i pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru.Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° na 35-45 minut. Upieczone odstawiam do wystygnięcia .Sok z ananasów odlewam i zagotowuję. Żółtka, mąkę i cukier mieszam i wlewam na gotujący sok i gotuję budyń. Nakrywam folią i odstawiam do wystygnięcia. Masło ucieram, dodaje porcjami zimny budyń i wykładam masę na przestudzone ciasto. Obie galaretki rozpuszczam w dwóch szklankach wrzątku i odstawiam.Na cieście układam krążki ananasa, pomiędzy krążkami, a także w otwory w ananasach układam drobne owoce lub kawałki marmolady. Całość zalewam tężejąca galaretką i odstawiam do lodówki na kilka godzin.