Wykonanie
To ciasto urzekło mnie od chwili, gdy tylko je ujrzałam. I od razu postanowiłam, że na pewno zagości również w moim domu. Ta chwila właśnie nadeszła i jest! Wspaniałe, wilgotne, delikatne i niezapomniane w smaku, cudowne połączenie
szpinaku i ciasta. Oryginalny przepis zawiera jeszcze
owoc granatu, ale z braku tegoż
owocu u mnie z
rodzynkami i M&M's do kontrastu. Przepis znaleziony na blogu o nazwie Przyjemność z pieczenia .

Ciasto:450 g
mrożonego szpinaku3
jajka1 1/3 szklanki
cukru1 1/3 szklanki
oleju2 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenieMasa:330 ml
śmietany 30%1 łyżka
cukru pudru1
galaretka cytrynowa1 szklanka wrzątku
rodzynkim&m's w kolorze czerwonym

Wykonanie:
Jajka ucieram z
cukrem na puszystą masę, dodaję
olej,
mąkę z proszkiem i miksuję.
Szpinak rozmrażam odciskam część soku i dodaję do ciasta, mieszam przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenie, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 50 min. Wyjmuje i studzę. Odcinam wierzch ciasta i kruszę przy pomocy widelca.
Galaretkę rozpuszczam we wrzątku i studzę. Kremówkę ubijam dodając
cukier puder i tężejącą
galaretkę. Połowę pokruszonego ciasta dodaję do masy śmietankowej, wymieszam i wykładam na zimne ciasto. posypuję pozostałym pokruszonym
ciastem,
rodzynkami i m&m's-ami. Całość wstawiam do lodówki na ok 2 godz, by masa dobrze zastygła.