Wykonanie
Tę właśnie babkę upiekłam na te święta i kawałek włożyłam do koszyczka. nigdy wcześniej nie robiłam ciasta
marchewkowego i nie wiedziałam jaka jest w smaku czy wyglądzie. Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny.

Składniki:3/4 kostki
masła3/4 szklanki
cukru4
jajka1 szklanka
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
płatków owsianych2 pełne łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 pełne łyżki kandyzowanej
skórki cytrynowej1
pomarańcza6 łyżek
soku pomarańczowego25 dag
marchwiPomada:1 szklanka
wody1 szklanka
cukru3
pomarańczeWykonanie:
Żółtka ucieram z
cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną
marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do
żółtek dodaję
masło i miksuję.
Potem mąkę z
proszkiem do pieczenia i
płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i
pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam
sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu
daję startą
marchew, przemieszam do połączenia składników i przekładam do formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piekę 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiam na jakieś 30 min w piekarniku, następnie wyjmuję i zostawiam w foremce, aż całkiem wystygnie.
Pomarańcze obieram ze skórki i kroję w plasterki. Z
wody i
cukru gotuję
syrop do
nitki, wrzucam pokrojone
pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju
dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę.
