ßßß
Składniki:3/4 kostki masła3/4 szklanki cukru4 jajka1 szklanka mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka płatków owsianych2 pełne łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 pełne łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej1 pomarańcza6 łyżek soku pomarańczowego25 dag marchwiPomada:1 szklanka wody1 szklanka cukru3 pomarańczeWykonanie:Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu daję startą marchew, przemieszam do połączenia składników i przekładam do formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piekę 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiam na jakieś 30 min w piekarniku, następnie wyjmuję i zostawiam w foremce, aż całkiem wystygnie.Pomarańcze obieram ze skórki i kroję w plasterki. Z wody i cukru gotuję syrop do nitki, wrzucam pokrojone pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę.