ßßß Cookit - przepis na Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy

Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Tę właśnie babkę upiekłam na te święta i kawałek włożyłam do koszyczka. nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego i nie wiedziałam jaka jest w smaku czy wyglądzie. Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny.
Składniki:
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka płatków owsianych
2 pełne łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 pełne łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
1 pomarańcza
6 łyżek soku pomarańczowego
25 dag marchwi
Pomada:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
3 pomarańcze
Wykonanie:
Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane. Dorzucam skórki kandyzowane i pomarańczę pokrojoną w kostkę. Wlewam sok pomarańczowy i jeszcze chwilę miksuję. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do ciasta i mieszam za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu daję startą marchew, przemieszam do połączenia składników i przekładam do formy z kominkiem nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piekę 60 min. Po upieczeniu ciasto zostawiam na jakieś 30 min w piekarniku, następnie wyjmuję i zostawiam w foremce, aż całkiem wystygnie.
Pomarańcze obieram ze skórki i kroję w plasterki. Z wody i cukru gotuję syrop do nitki, wrzucam pokrojone pomarańcze i gotuję na wolnym ogniu aż powstanie coś w rodzaju dżemu. Pomadę studzę i polewam zimną babkę.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/04/babka-marchewkowo-pomaranczowa-z-pomada.html