ßßß
Składniki:2 szklanki mąki15 dag masła10 dag cukru pudru2 żółtka1/2 łyżeczki imbiru2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:10 dag masła3-4 łyżki cukru2 łyżeczki kakaoWykonanie:Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 5-7 min. Gorące zdejmuję z blachy i układam na talerzu, gdyż jak wystygnął mogą się rozkruszyć w palcach.Część ciasteczek zanurzałam w gorącej polewie czekoladowej, a część pozostawiłam białą.
Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i podgrzewam mieszając. W gorącej polewie zanurzam ciasteczka do połowy i odstawiam by czekolada stężała.