Wykonanie
A u mnie znów zwykłe ciasto, bez masy, bez dodatków. Ale czy faktycznie takie zwykłe? Nie, chyba jednak nie, na pewno nie. Może skład i cała reszta nie wygląda zbyt ciekawie, ale jeżeli ktoś wypróbuje, to nie będzie żałować. Wiem to na 100%, gdyż sama, jak zwykle, najpierw zrobiłam próbę, by móc się z
Wami podzielić moją opinią. No, nie całkiem moją:) Moje domowe jury jest bardzo, ale to bardzo wymagające, więc ta opinia to bardziej ich niż moja. A ja się z nimi zgadzam:)
Składniki:3 szklanki
mąki1 1/2 szklanki
cukru3/4 kostki
masła1 opakowanie
twarożku homogenizowanego o smaku
waniliowym1/2 pojemnika
śmietany 18%1
cukier waniliowy1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
jajkaPolewa:1/2 kostki
masła1 szklanka
cukru2 łyżki
kakao4 łyżki
mlekaWykonanie:
Masło ucieram z
cukrem, dodaję
twarożek,
śmietanę oraz
żółtka.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i
cukrem waniliowym i dodaję porcjami do ciasta.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie, mieszając, łączę je z bardzo gęstym
ciastem. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, rozsmarowuję łyżką i wstawiam na 40 min do piekarnika nagrzanego do temp. 170'CSkładniki na polewę wrzucam do garnuszka, podgrzewam do połączenia się ich ze sobą, zdejmuję i jeszcze ciepłą wykładam na wierzch mojego przestudzonego placuszka. Odstawiam, aby polewa zastygła.