ßßß
Składniki:3 szklanki mąki1 1/2 szklanki cukru3/4 kostki masła1 opakowanie twarożku homogenizowanego o smaku waniliowym1/2 pojemnika śmietany 18%1 cukier waniliowy1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaPolewa:1/2 kostki masła1 szklanka cukru2 łyżki kakao4 łyżki mlekaWykonanie:Masło ucieram z cukrem, dodaję twarożek, śmietanę oraz żółtka. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym i dodaję porcjami do ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy i delikatnie, mieszając, łączę je z bardzo gęstym ciastem. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, rozsmarowuję łyżką i wstawiam na 40 min do piekarnika nagrzanego do temp. 170'CSkładniki na polewę wrzucam do garnuszka, podgrzewam do połączenia się ich ze sobą, zdejmuję i jeszcze ciepłą wykładam na wierzch mojego przestudzonego placuszka. Odstawiam, aby polewa zastygła.