ßßß
Cookit - przepis na Przekąska - Łosoś w cieście francuskim z migdałami i malinowym sosem teriyaki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Przekąska - Łosoś w cieście francuskim z migdałami i malinowym sosem teriyaki
Składniki
Ciasto francuskie
Łosoś świeży
Jajko
Migdały
Sok z cytryny
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Woda
Sos teriyaki
Cukier brązowy
Łosoś
Wykonanie
Po długiej nieobecności trochę szaleństwa, bo danie ma ok. 400 kcal, ale warto ;)
Składniki na 1 porcję:pół opakowania
ciasta francuskiego
250 g
świeżego łososia
1
jajko
2 łyżki
migdałów
2 łyżki
soku z cytryny
sól
,
pieprz
Składniki na malinowy dip teriyaki:1 łyżka
oliwy
1/4 szkl.
wody
2 łyżki
sosu teriyaki
2 łyżki
brązowego cukru
garść
malin
(ja miałam zamrożone od mamy ;))ewentualnie 1 łyżka
soku z cytryny
sól
,
pieprz
1.
Łososia
solimy,
pieprzymy
skrapiamy
sokiem z cytryny
2. Wyjmujemy
ciasto francuskie
z lodówki i tniemy nożem tak jak poniżej. Na cieście układamy
łososia
i zaplatamy warkocz.
3. Rozbełtanym
jajkiem
smarujemy warkocz.
4.
Łososia
w cieście wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 10 -12 min. Kontrolujemy, żeby się nie przypaliło. Kiedy ciasto się zaczyna różowić (tak na 2 min przed wyjęciem z piekarnik) posypujemy ciasto
płatkami migdałów
.
Łososia
podałam z
ostrym
sosem teriyaki
z
malinami
. Oto sposób na jego zrobienie.1.
Maliny
wrzucamy do garnka, dolewamy
wodę
.
2. Dosypujemy
brązowy cukier
, wlewamy
oliwę
,
sos teriyaki
i ewentualnie
sok z cytryny
jeżeli
maliny
są bardzo słodkie. Doprawiamy
solą
i
pieprzem
. Gotujemy na małym ogniu przez ok.10min.
GOTOWE!
Szybka i prosta przekąska z
łososia
. SMACZNEGO :)
Źródło:
http://ourlittlepassion.blogspot.com/2013/03/przekaska-osos-w-ciescie-francuskim-z.html
Przepisy powiązane
mus z łososia z suszonymi pomidorami
mus z łososia z suszonymi pomidorami
mus z łososia z suszonymi pomidorami
mus z łososia z suszonymi pomidorami
mus z łososia z suszonymi pomidorami
Składniki powiązane (0)