ßßß Cookit - przepis na Przekąska - Łosoś w cieście francuskim z migdałami i malinowym sosem teriyaki

Przekąska - Łosoś w cieście francuskim z migdałami i malinowym sosem teriyaki

nazwa

Wykonanie

Po długiej nieobecności trochę szaleństwa, bo danie ma ok. 400 kcal, ale warto ;)
Składniki na 1 porcję:
pół opakowania ciasta francuskiego
250 g świeżego łososia
1 jajko
2 łyżki migdałów
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Składniki na malinowy dip teriyaki:
1 łyżka oliwy
1/4 szkl. wody
2 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki brązowego cukru
garść malin (ja miałam zamrożone od mamy ;))
ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1. Łososia solimy, pieprzymy skrapiamy sokiem z cytryny
2. Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki i tniemy nożem tak jak poniżej. Na cieście układamy łososia i zaplatamy warkocz.
3. Rozbełtanym jajkiem smarujemy warkocz.
4. Łososia w cieście wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 10 -12 min. Kontrolujemy, żeby się nie przypaliło. Kiedy ciasto się zaczyna różowić (tak na 2 min przed wyjęciem z piekarnik) posypujemy ciasto płatkami migdałów.
Łososia podałam z ostrym sosem teriyaki z malinami. Oto sposób na jego zrobienie.
1. Maliny wrzucamy do garnka, dolewamy wodę.
2. Dosypujemy brązowy cukier, wlewamy oliwę, sos teriyaki i ewentualnie sok z cytryny jeżeli maliny są bardzo słodkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez ok.10min.
GOTOWE!
Szybka i prosta przekąska z łososia. SMACZNEGO :)
Źródło:http://ourlittlepassion.blogspot.com/2013/03/przekaska-osos-w-ciescie-francuskim-z.html