ßßß
Uwielbiam takie dania, kojarzą mi się one z dzieciństwem, a poza tym jabłka to jedne z moich ukochanych owoców. Placuszki możemy jeść na zimno i ciepło;) Są grzechem, któremu warto się raz na jakiś czas oddać.
1 sposób to placuszki z cukrem pudrem2 sposób to placuszki z domowym cukrem cynamonowym3 sposób to placuszki z sosem malinowo-jogurtowym na który przepis znajdziecie poniżej;)Oczywiści placuszki możemy jeść bez dodatków - jak kto woli.
Składniki: na tę ilość składników wystarczyły 3 spore jabłka450 g mąki250 ml mleka200 ml wody gazowanej2 jajkasól
Sposób przygotowania:I Jabłka obieramy, drążymy środek i kroimy w okrągłe plastryII Przygotowujemy ciasto:Mleko i wodę mieszamy z jajkami i solą następnie powoli dodajemy mąkę - tak aby nie powstały grudki. W razie potrzeby dodajemy mąki, wody lub mleka - w zależności jakie ciasto chcemy uzyskać.III Jabłka moczymy w cieście - niestety- smażymy na oleju (rzepakowym, ryżowym). Zawsze najlepiej sprawdzić jest pierwszy placuszek i w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Placuszki odsączamy na papierze. Następnie podajemy w wybranej wariacji;)Możemy dodać trochę oleju do ciasta i smażyć placuszki bez oleju, ale wyjdą bardziej suche.
Prawda,że pyszności?? Pozdrawiam i zapraszam wkrótce na mojego nowego bloga typowo o książkach mojej drugie pasji, którą rozpoczęłam jeszcze przed gotowaniem.