ßßß
Składniki:
6 jajek1 kost. margaryny6 łyżek oleju2 łyżki wody1,5 szkl. cukru2 szkl. mąki2 łyżeczki proszku1,5 łyżki kakao0,5 szkl. suchego makuPrzygotowanie:I Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkamiII Dodać powoli olej, wodę - dokładnie wymieszać.III Następnie dodawać powoli jednocześnie mieszając przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.IV Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łopatką.RADA! Białka ubijamy z odrobiną soli. Najlepiej jeśli są schłodzone.
Ciasto podzielić na 3 częściI Pierwsza warstwa pozostaje biała - niezmieniona - dokładnie wymieszaćII Do drugiej porcji ciasta dodać 1,5 łyżki kakao - dokładnie wymieszaćIII Do 3 porcji dodać 0,5 szkl. suchego maku - dokładnie wymieszaćPrzełożyć kolejno warstwy do formyPiec ok. 50 min. 180st.C