Wykonanie
Żoładkowiec

Składniki:

6
jajek1 kost.
margaryny6 łyżek
oleju2 łyżki
wody1,5 szkl.
cukru2 szkl.
mąki2 łyżeczki proszku1,5 łyżki
kakao0,5 szkl. suchego
makuPrzygotowanie:I
Margarynę utrzeć z
cukrem i
żółtkamiII Dodać powoli
olej,
wodę - dokładnie wymieszać.III Następnie dodawać powoli jednocześnie mieszając przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.IV Na końcu dodajemy ubite
białka i mieszamy delikatnie
łopatką.RADA!
Białka ubijamy z odrobiną
soli. Najlepiej jeśli są schłodzone.


Ciasto podzielić na 3 częściI Pierwsza warstwa pozostaje biała - niezmieniona - dokładnie wymieszaćII Do drugiej porcji ciasta dodać 1,5 łyżki
kakao - dokładnie wymieszaćIII Do 3 porcji dodać 0,5 szkl. suchego
maku - dokładnie wymieszaćPrzełożyć kolejno warstwy do formyPiec ok. 50 min. 180st.C