ßßß
MurzynekUwielbiam Murzynka. Jest to jedno z moich ulubionych ciast...mało słodkie poza polewą ale jakie pyszne!!!! W przepisie od Teściowej jest jedna łyżka cynamonu lub przyprawy korzennej, ale ja zamiast tego dodaję 3 garści mocno pokruszonych orzechów włoskich!! Polecam szczególnie ten przepis jest rewelacyjny, a co najważniejsze dla osoby uczącej się piec słodkości łatwy i szybki w przygotowaniu!!
Przepis na jedna blaszkę kek-sówkę(możemy go podwoić i upiec naraz 2 kek-sówki;))45-60minut, 180st.CSkładniki:1szklanka mleka2 szklanki mąki1 łyżka kakao1 łyżka sody1 jajko2 łyżki powideł śliwkowych1 szklanka cukru0,5 kostki margaryny3 garści orzechów włoskich pokruszonychczekoladowa polewa lub cukier puder i orzechy do przybrania;))
Przygotowanie:Mleko zagotować dodać do niego mąkę, roztopiona margarynę i pozostałe składniki. Cały czas intensywnie mieszając, aby ciasto w nie było grudek musi tworzyć jednolitą spójną masą.
Smacznego!!