ßßß
Na weekend wraz z Mężem, Szwagrem i jego lepszą połówką;) zrobiliśmy krążki z kalmarów w chrupiącej panierce...pychotka i nawet "sceptykom ;D nie lubiącym owoców morza "smakowały!! Sekret każdych owoców morza leży w ich odpowiedniej obróbce!! Gorąco polecam!Składniki:opakowanie krążków kalmarów 500g1 jajkoprzyprawy sól, biały pieprzmąka ziemniaczana i/lub kukurydzianaPrzygotowanie:Kalmary rozmrażamy i zostawiamy na max. 30min. w przyprawach. Następnie maczamy je w jajku i mące i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. 180st.C. We frytkownicy ok. 2-3 minuty. Musimy pamiętać,iż kalmary nie powinny być za długo poddawane obróbce. W przyprawach winny znajdować się do pół godziny, a smażone winny być też do kilku minut - ze względu na to,iż za długie trzymanie ich w panierce czy poddawanie odróbce cieplnej spowoduje,iż staną się gumiaste.
Rada! Odsyłam w tym miejscu do Programów Budego Valastro na BBC lub TLC , który podaje świetne przepisy oraz udziela wielu cennych rad. W jego wersji kalmarów zamiast jajka mamy maślankę oraz papryczkę chili. A mąki to zestaw 3: ziemniaczanej, kukurydzianej i durum. Jak tylko wypróbuję ten przepis zamieszczę go.
Jako dodatki proponuję zapiekane brokuły oraz ostry sos chili;)mój sos to:jogurt 2 łyżki ,majonez 1 łyżka ,ketchup 1łyżkaprzyprawy: chili, ostra i słodka papryka, pieprz czarny, biały i czerwony, oregano i bazylia, cząber, majeranekPrzepis na zapiekany brokuł znajdziecie tutajPozdrawiam i życzę smacznego!!