Wykonanie

Na weekend wraz z Mężem, Szwagrem i jego lepszą połówką;) zrobiliśmy krążki z
kalmarów w chrupiącej panierce...pychotka i nawet "sceptykom ;D nie lubiącym
owoców morza "smakowały!! Sekret każdych
owoców morza leży w ich odpowiedniej obróbce!! Gorąco polecam!Składniki:opakowanie krążków
kalmarów 500g1
jajkoprzyprawy sól,
biały pieprzmąka ziemniaczana i/lub kukurydzianaPrzygotowanie:
Kalmary rozmrażamy i zostawiamy na max. 30min. w przyprawach. Następnie maczamy je w
jajku i
mące i smażymy na głębokim tłuszczu w temp. 180st.C. We frytkownicy ok. 2-3 minuty. Musimy pamiętać,iż
kalmary nie powinny być za długo poddawane obróbce. W przyprawach
winny znajdować się do pół godziny, a smażone
winny być też do kilku minut - ze względu na to,iż za długie trzymanie ich w panierce czy poddawanie odróbce cieplnej spowoduje,iż staną się gumiaste.

Rada! Odsyłam w tym miejscu do Programów Budego Valastro na BBC lub TLC , który podaje świetne przepisy oraz udziela wielu cennych rad. W jego wersji
kalmarów zamiast
jajka mamy
maślankę oraz
papryczkę chili. A
mąki to zestaw 3: ziemniaczanej, kukurydzianej i durum. Jak tylko wypróbuję ten przepis zamieszczę go.

Jako dodatki proponuję zapiekane
brokuły oraz ostry sos
chili;)mój sos to:
jogurt 2 łyżki ,
majonez 1 łyżka ,
ketchup 1łyżka
przyprawy:
chili, ostra i
słodka papryka,
pieprz czarny, biały i czerwony,
oregano i
bazylia, cząber,
majeranekPrzepis na zapiekany
brokuł znajdziecie tutajPozdrawiam i życzę smacznego!!