ßßß
Składniki:Biszkopt:5 jaj5 łyżek mąki5 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa I:1 kostka margaryny1 szklanka cukru pudru4 zółtka1 kilogram bananów bez skórek1 galaretka wiśniowa lub cytrusowa - bananową jest ciężko znaleźćMasa II:4 białka1 łyżka cukru1 czerwona galaretkaMasa III:1 banan1 galaretka wiśniowa lub cytrusowa______________________________________________________________________________
Wykonanie:Biszkopt:1. Ubić Białka2.Dodać cukier i żółtka - wymieszać3. Dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać koniecznie łyżką nie mikserem4. Wyłożyć na blaszkę i piec 15-20minut w temp. 180st. Cblaszka standardowa prostokątnaMasa I:Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, studzimy i dodajemy gęstniejącą1. Utrzeć masło z cukrem2. Dodać żółtka, zmiksowane banany i gęstniejącą galaretkę (rozpuszczoną w połowie wody)3. Wylewamy na ostygnięty biszkopt4. Wstawiamy do lodówki do ściągnięciaMasa II:Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy gęstniejącą1. Białka ubijamy na sztywno,2. Dodajemy cukier i gęstniejącą galaretkę i mieszamy3. Gdy pierwsza masa się ściągnie wylewamy druga masę i wkładamy do ściągnięcia do lodówkiMasa III:Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy gęstniejącą1. Banany pokrojone w plasterki układamy na II Masie i zalewamy gęstniejącą galaretką.Prace przy tym cieście najlepiej sobie poszczególne czynności rozplanować. Mam nadzieję, iż przepis jest zrozumiały. Jeszcze uczę się je pisać;) Pozdrawiam i tradycyjnie Smacznego!