Wykonanie
Jest to jedno z moich ulubionych ciast, bo jest ono mocno słodkie i z
bananami i choć nie robi się go szybciutko to naprawdę warto!! Dawno temu dostałam podobny przepis ale bez
biszkopta od kuzynki, a jakiś czas temu właśnie ten od teściowej!! jest extra!! Przeżył już kilka imienin, urodzin i innych okazji i za każdym razem to on jest zamawiany;D

Składniki:
Biszkopt:5 jaj5 łyżek
mąki5 łyżek
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa I:1 kostka
margaryny1 szklanka
cukru pudru4
zółtka1 kilogram
bananów bez skórek1
galaretka wiśniowa lub cytrusowa -
bananową jest ciężko znaleźćMasa II:4
białka1 łyżka
cukru1
czerwona galaretkaMasa III:1
banan1
galaretka wiśniowa lub cytrusowa______________________________________________________________________________

Wykonanie:
Biszkopt:1. Ubić
Białka2.Dodać
cukier i
żółtka - wymieszać3. Dodać przesiana
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i wymieszać koniecznie łyżką nie mikserem4. Wyłożyć na blaszkę i piec 15-20minut w temp. 180st. Cblaszka standardowa prostokątnaMasa I:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie
wody, studzimy i dodajemy gęstniejącą1. Utrzeć
masło z
cukrem2. Dodać
żółtka, zmiksowane
banany i gęstniejącą
galaretkę (rozpuszczoną w połowie
wody)3. Wylewamy na ostygnięty
biszkopt4. Wstawiamy do lodówki do ściągnięciaMasa II:
Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy gęstniejącą1.
Białka ubijamy na sztywno,2. Dodajemy
cukier i gęstniejącą
galaretkę i mieszamy3. Gdy pierwsza masa się ściągnie wylewamy druga masę i wkładamy do ściągnięcia do lodówkiMasa III:
Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy gęstniejącą1.
Banany pokrojone w plasterki układamy na II
Masie i zalewamy gęstniejącą
galaretką.Prace przy tym cieście najlepiej sobie poszczególne czynności rozplanować. Mam nadzieję, iż przepis jest zrozumiały. Jeszcze uczę się je pisać;) Pozdrawiam i tradycyjnie Smacznego!