Wykonanie
Słodko.Wytrawnie.
przepis na dwie porcje200 gram
wątróbki drobiowej1
owoc kaki2 mini
marchewki1 mini
kukurydza2 plastry
oberżynykawałek świeżego
ogórkakilka sztuk
soliroduszalotkaszczypiorekkawałek
porarzodkiewkasól i
pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Wątróbkę czyścimy i smażymy na
oliwie około 7-10 minut obracając ją podczas obróbki cieplnej , następnie siekamy drobno i doprawiamy
solą i
pieprzem.
Owoc kaki obieramy i wykrawamy dwa kawałki do dekoracji resztę drobno siekamy .
Marchewkę gotujemy w parowarze około 2 minut i następnie grillujemy około 2 minut razem z obraną
szalotką .
Oberżynę ,
kukurydzę i
soliród gotujemy w parowarze 1 minutę ,
kukurydze dzielimy na cztery .Z
pora wykrawamy kawałek na kształt prostokąta i smażymy na suchej patelni górną i dolną częścią dociskając do momentu mocnego zbrązowienia gdy będzie gotowa rozwarstwiamy ją na pojedyncze warstwy delikatnie by powstały tuby . Połowę
solirodu blendujemy na mus. Dwie łyżki
owocu kaki blendujemy również na mus .
Ogórka kroimy w paseczki wzdłuż obieraczką do jarzyn , oraz
rzodkiewke kroimy w plastry obieraczką . Do foremki w kształcie koła nakładamy
owoc kaki delikatnie dociskając formując łyżką na to kładziemy w taki sam sposób wystygniętą
wątróbkę , następnie dekorujemy pozostałymi składnikami . Do tub z
pora nakładamy musy .
Smacznego :)