ßßß
Potrawa pochodzi z małej wsi na poludniowy-wschód od Huddersfield (West Yorkshire) w Anglii ...bardzo stara potrawa z 1788 roku ... ale najważniejsze ze przetrwała do dziś ... uwielbiam ją ...sa różne jej wersje ja kocham wersję z gulaszem , gorące ciasto z wypływającym ze środka sosem ... poezja ...
GULASZ WOŁOWY :300 gram wołowiny4 cebule4 marchewkikawałek selera3 małe papryczki6 pieczarekpół główki czosnku1 łyżka koncentratu pomidorowego1 szklanka soku z czarnej porzeczki - zamiast wina ( wersja bezalkoholowa)2 szklanki wody3 łyżki mąki pszennej - do zasmażkisólpieprzcebule kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor , dodajemy mięso pokrojone w kostkę i smażymy na kolor brązowy ..zalewamy wodą i dusimy do miękkości dodając w miedzy czasie warzywa ... każde jedno pokrojone w kostkę i usmażone osobno ... na koniec dodajemy przyprawy oraz sok ...i zasmażkę
CIASTO : (tortownica 24 cmm)500 gram mąki pszennej360 gram masła lub margaryny1 łyżeczka soli z wymienionych składników oraz z miękkiego masła wyrabiamy jednolite ciasto ... wkładamy do lodówki na pół godziny ... wykładamy ciastem nie posmarowaną niczym tortownice spód oraz dookoła sklejajać boki palcami by nie było żadnej szparki .... do środka wykładamy farsz i przykrywamy rozwałkowanym ciastem i również sklejamy by nie było żadnej dziury ... smarujemy z wierzchy rozmąconym jajkiem ... pieczemy 35-45 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem na złoty kolor ... podajemy np: z ogórkiem kiszonym.Smacznego :)