Wykonanie
Dziś przepis mojej Mamy.. pewnie jeszcze nie jeden raz jej twórczość kulinarna będzie się przewijać przez ten blog - zobaczymy co z tego wyjdzie :)Paszteciki z
ciasta francuskiego z
wołowiną . Pyszna sprawa! Doskonale sprawdzą się jako obiad, przekąska, kolacja, czy odświeżona wersja klasycznych krokietów do barszczu (lub innej zupy).
SKŁADNIKI1 opakowanie
ciasta francuskiego300 g chudego
mięsa wołowego300 g
pieczarek1
cebula1
marchewka1/2 małego
selera1
jajko1 łyżka
masła do smażenie
sól i
pieprzPRZEPIS1.
Mięso gotujemy razem z
marchewką i
selerem ok 30-40 minut (do miękkości).2.
Pieczarki kroimy na mniejsze części,
cebulę siekamy i wszystko razem podsmażamy na
maśle.3. Ugotowane
mięso,
marchew i
seler mielimy, następnie podsmażone
pieczarki z
cebulą również mielimy i łączymy wszystkie składniki razem.4.
Jajko wbijamy do szklanki, rozmącamy. Połowę
jajka dodajemy do farszu i wszystko razem łączymy, dodając jeszcze
sól i
pieprz.5. Rozwijamy nasze
ciasto francuskie na blacie, nakładamy farsz wzdłuż dłuższego brzegu, zawijamy i smarujemy wierzch pozostałym
jajkiem. Dzielimy nasze ciasto na równe części - paszteciki szerokości ok 7 cm i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C, pieczemy ok 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni.