Wykonanie
Rogaliki pierwszy raz robione przeze mnie zrobiły furorę w domu. Mąż i córka wręcz się nimi zajadają i tylko proszą o jeszcze. Hmm, od dziś chyba będą u nas często gościć na
stole.SKŁADNIKI:0,5 kg
mąki (używałam
mąki do wypieków
drożdżowych)2 opakowania suchych
drożdży1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru250 g
margaryny0/5 szklanki
smietany 18%2
jajanadzienie (dodałam
czekoladę i
jabłko)
cukier puderSuche składniki (
mąka,
drożdże,
proszek do pieczenia,
cukier),
margarynę pokrojoną w kostkę oraz
jajo ze
śmietaną połączyłam początkowo nożem, tak jakbym chciała je siekać. Następnie zaczęłam wyrabiać ciasto. Na koniec uformowałam dużą kulę, z której odrywałam mniejsze kule i wałkowałam na kształt zbliżony do koła.Oczywiście aby ciasto się nie przyklejało posypałam podłoże oraz małą kulkę ciasta
mąką. Rozwałkowane ciasto pokroiłam nożem na 8 części w kształcie trójkąta. Na podstawie trójkąta umieszczałam nadzienie i zawijałam do środka. Zaklejałam rogi i formowałam rogaliki.Gdy wierzchołek trójkąta nie chce się przykleić należy go delikatnie zwilżyć
wodą.Uformowane rogaliki posmarowałam rozkłóconym
jajem i poukładałam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.Piekłam ok. 23 minut w temperaturze 190 st. C.Na koniec posypałam
cukrem pudrem. Do zdjęcia dodatkowo polałam sosem
czekoladowym.Pyszne, pyszne, pyszne !!!