Wykonanie
Tort
śmietanowy, z
serkiem mascarpone. Delikatnie kremowy i bez dodatków
owocowych. Pierwszy tort jaki został dosłownie pochłonięty w ciągu jednego posiedzenia. Przepraszam - niestety nie został ani kawałeczek by zrobić zdjęcie po przekrojeniu. Tort wymyśliłam na prezent dla mojego
Męża z okazji jego 33 urodzin i tyle też życzeń włożyłam do środka. Tort zrobił wrażenie na wszystkich, mało tego, sąsiadka chce zamówić taki na urodziny syna a siostra zrobić na urodziny swojego przyszłego
męża. Otwieranie i losowanie życzeń byłą niezłą frajdą i okazało się świetną alternatywą do zwykłych świeczek. Dodatkowo - jest bardzo łatwy i nie trzeba
mieć wprawionej ręki do równania kremu. Rurki oprócz tego, że ładnie wyglądają - czynią tort o ładnych kształtach a draże niwelują nierówności na wierzchu.Warto robienie takiego
tortu rozłożyć sobie na dwa dni. Pierwszego dnia upiec
biszkopt oraz ułożyć i zawiązać kokardki na życzenia. Drugiego dnia rano przełożyć ciasto kremem i udekorować całość, dać kilka godzin na schłodzenie. Jakie życzenia włożyć do środka? To sprawa indywidualna każdego z nas :) Jedną karteczkę można pozostawić pustą, czy z napisem - "Tu jest Twoje życzenie".

Składniki na tort mały - mała tortownica.Przepis własny.Składniki na
biszkopt rzucany:5 dużych jaj lub 6 małych1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej2/4 szklanki drobnego
cukruBiałka oddzielić od
żółtek,
mąki przesiać. Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, brzegi natłuścić odrobiną
margaryny czy
masła.
Białka ubić na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty, dodawać stopniowo
cukier, następnie
żółtka - jedno po drugim, na końcu ciągle ubijając łyżka po łyżce
mąki. Ciasto przelać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Temperatura 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Ciasto jest upieczone kiedy wierzch się zarumienił a samo ciasto odchodzi od brzegów formy.Piekarnik otwieramy, wyciągamy ciasto w blaszce, rzucamy z około 50-60 cm na podłogę (ja rozkładam koc) i wkładamy znów do piekarnika. Pozostawiamy uchylone drzwiczki, i powoli ciasto samo stygnie..Składniki na krem:1 litr
śmietany kremówki 30%2
serki mascarpone 500g (2 opakowania po 250g)
cukier waniliowyaromat waniliowy - mała buteleczka 9-10 mldrobny
cukier - dałam pół szklanki, jednak warto spróbować i dosłodzić wg. uznania.jeżeli tort będzie podawany w upalny dzień i narażony będzie na długie stołowanie, trzeba dodać do kremu
żelatynę - 5 łyżeczek na pół szklanki
wody (przygotować wg. opisu na opakowaniu)Na ten krem kremówka jak i
serek muszą być mocno schłodzone. Ubijamy kremówkę na sztywno, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy
serek mascarpone. Miksujemy kilka minut aż krem stanie się gęsty. Na końcu dodać
cukier waniliowy, aromat,
cukier.Dodatkowo potrzebne bedą:3 metry aksamitnej wstążki na kokardę, plus cienkiej na życzenia (zużyłam 5 metrów),rurki
waflowe 300 gdraże
orzechowe i
śmietankowe - 300 gkartka papieru i długopis :)
woda do nasączenia
biszkoptu, najlepiej przelana do buteleczki z atomizeremWykonanie:Na kartce napisać życzenia, można odręcznie, można wydrukować. Pociąć na paseczki, zawinąć, zawiązać kokardki.Tort najlepiej jest ułożyć już na tortownicy na której będzie podawany, lub na sztywnej tekturowej podkładce umożliwiającą bezpieczny transport. Tort ma w środku wgłębienie i nie powinno się go przenosić za pomocą narzędzi kuchennych.
Biszkopt rozkroić na 3 równe części. Ułożyć na sobie, na środku przyłożyć szklankę i nożem wyciąć zgrabny otwór. Każdą warstwę nasączyć
wodą, ale bardzo delikatnie, ciasto powinno przejąć też troszkę kremu. Krem podzielić na 4 części. Dwie na przełożenie środka, dwie na wierz i boki, wgłębienie też należy przesmarować kremem. W środku na krem przykleić kilka rurek, do środka nasypać garść draży. Zabezpieczy to życzenia przed ewentualnym zamoknięciem.

Na bokach przyklejać do kremu rurki. Będą się trzymać. By w miarę równo je dociąć można pomóc sobie nożem, naznaczając je, odłamywać ręcznie. Wierzch ozdobić drażami, całość przewiązać kokardą. Można dopiero przed podaniem, rurki muszą same się trzymać kremu a kokarda to tylko ozdoba symbolizująca prezent.Całość schłodzić.Smacznego :)Pozdrawiam,
Kasia.