ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej, kopru i zielonego ogórka.

Surówka z kapusty pekińskiej, kopru i zielonego ogórka.

nazwa

Wykonanie

Smaczna surówka z kapusty pekińskiej. Namiastka lata o mocno koperkowym smaku, zagościła na naszym stole. Użyłam młodego koperku, który zamroziłam latem zerwany z pierwszych, młodziutkich gałązek. Fenomenalny smak, piękny zapach a zostały połączone tutaj tak naprawdę tylko 3 składniki. Uwielbiam takie proste, nieprzekombinowane rozwiązania. Zachęcam do spróbowania :)
SKŁADNIKI:
mała główka kapusty pekińskiej
2 pęczki świeżego kopru, lub mrożonego
świeży zielony ogórek
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
opcjonalnie można dodać łyżeczkę czosnku w proszku, podkreśli to smak.
WYKONANIE:
Kapustę pekińską poszatkować nożem, dość cienko ale na kawałki o długości około 3 cm. Ogórka umyć, nie obierać. Pokroić go na cienkie plasterki. Koperek drobniutko posiekać.
Składniki te umieścić w naczyniu, posolić i dodać pieprzu do smaku. Dołożyć oliwę i całość dokładnie wymieszać. Jeżeli surówkę zamierzacie podać dopiero po jakimś czasie, przyprawy i oliwę dajcie na końcu. Surówka dzięki temu nie opadnie, będzie miała puszysty wygląd i świeży smak.
U mnie taka surówka została podana do duszonego mięsa, ale powinna też dobrze się sprawdzić z np. rybami.
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/01/surowka-z-kapusty-pekinskiej-kopru-i.html