ßßß Cookit - przepis na Rolada z mięsa mielonego nadziewana pieczarkami i żółtym serem.

Rolada z mięsa mielonego nadziewana pieczarkami i żółtym serem.

nazwa

Wykonanie

Rolada z mięsa mielonego. Takie to łatwe w wykonaniu - a jednocześnie takie smaczne :). Mięso zostało nadziane drobniutko pokrojonymi przesmażonymi pieczarkami i tartym żółtym serem. Jest to mój ulubiony farsz do mięs i krokietów. Rolada jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie pęka podczas pieczenia, nie wydziela wielkich ilości soków, dobrze się kroi. Minimum przypraw - maksimum smaku. Polecam!
SKŁADNIKI na blaszkę keksówkę o długości 40 cm:
1 kg mięsa wieprzowego od łopatki - mielonego
czerstwa bułka
2 jaja
pół szklanki tartej bułki
0,7 kg pieczarek
30 dag sera żółtego ( najlepiej odmiana pół miękka)
łyżka smalcu do podsmażenia pieczarek
kilka plasterków owędzanego boczku, 4-5 sztuk do przykrycia wierzchniej warstwy rolady
sól i pieprz jako przyprawy
WYKONANIE:
Czerstwą bułkę włożyć do wody, kiedy już będzie całkowicie namoczona - wyciągnąć, odcisnąć. Do naczynia wyłożyć mięso, wbić dwa jajka, dodać rozkruszoną czerstwą bułkę oraz tartą bułkę. Posolić delikatnie, ja dałam około pół łyżeczki. Z solą jednak trzeba uważać. Mięso ma być tylko delikatnie słone, nabierze wyrazistego smaku podczas pieczenia. Dodać tez szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
Pieczarki drobno pokroić, w kosteczkę. Podsmażyć lekko posolone na łyżce smalcu, jeżeli grzyby puszczą wodę, to odparować ją na patelni. Odstawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do już chłodnych pieczarek. Farsz wymieszać.
Mięso rozłożyć na papierze do pieczenia tak, by jeden z boków miał 40 cm (by pasował do blaszki). Można upiec też w naczyniu żaroodpornym, nie musi być koniecznie to blaszka. Na mięso nałożyć farsz, pozostawiając wolne miejsca na brzegach, około 3 cm. Roladę zawijać pomagając sobie papierem i wilgotnymi dłońmi. Z pomocą papieru mięso delikatnie ścisnąć, by nie rozeszło się podczas pieczenia.
Roladę przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Piec na papierze do pieczenia przez godzinę, w temperaturze 170 stopni. Wyciągnąć na 20 minut przed podaniem.
Życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam!
Kasia :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/12/rolada-z-miesa-mielonego-nadziewana.html