ßßß
SKŁADNIKI na blaszkę keksówkę o długości 40 cm:1 kg mięsa wieprzowego od łopatki - mielonegoczerstwa bułka2 jajapół szklanki tartej bułki0,7 kg pieczarek30 dag sera żółtego ( najlepiej odmiana pół miękka)łyżka smalcu do podsmażenia pieczarekkilka plasterków owędzanego boczku, 4-5 sztuk do przykrycia wierzchniej warstwy roladysól i pieprz jako przyprawyWYKONANIE:Czerstwą bułkę włożyć do wody, kiedy już będzie całkowicie namoczona - wyciągnąć, odcisnąć. Do naczynia wyłożyć mięso, wbić dwa jajka, dodać rozkruszoną czerstwą bułkę oraz tartą bułkę. Posolić delikatnie, ja dałam około pół łyżeczki. Z solą jednak trzeba uważać. Mięso ma być tylko delikatnie słone, nabierze wyrazistego smaku podczas pieczenia. Dodać tez szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.Pieczarki drobno pokroić, w kosteczkę. Podsmażyć lekko posolone na łyżce smalcu, jeżeli grzyby puszczą wodę, to odparować ją na patelni. Odstawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do już chłodnych pieczarek. Farsz wymieszać.Mięso rozłożyć na papierze do pieczenia tak, by jeden z boków miał 40 cm (by pasował do blaszki). Można upiec też w naczyniu żaroodpornym, nie musi być koniecznie to blaszka. Na mięso nałożyć farsz, pozostawiając wolne miejsca na brzegach, około 3 cm. Roladę zawijać pomagając sobie papierem i wilgotnymi dłońmi. Z pomocą papieru mięso delikatnie ścisnąć, by nie rozeszło się podczas pieczenia.Roladę przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć plasterki boczku. Piec na papierze do pieczenia przez godzinę, w temperaturze 170 stopni. Wyciągnąć na 20 minut przed podaniem.Życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam!Kasia :)