Wykonanie
Rolada z
mięsa mielonego. Takie to łatwe w wykonaniu - a jednocześnie takie smaczne :).
Mięso zostało nadziane drobniutko pokrojonymi przesmażonymi
pieczarkami i tartym
żółtym serem. Jest to mój ulubiony farsz do
mięs i krokietów. Rolada jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie pęka podczas pieczenia, nie wydziela wielkich ilości
soków, dobrze się kroi. Minimum przypraw - maksimum smaku. Polecam!

SKŁADNIKI na blaszkę keksówkę o długości 40 cm:1 kg
mięsa wieprzowego od
łopatki - mielonegoczerstwa
bułka2
jajapół szklanki
tartej bułki0,7 kg
pieczarek30 dag
sera żółtego ( najlepiej odmiana pół miękka)łyżka
smalcu do podsmażenia
pieczarekkilka plasterków owędzanego
boczku, 4-5 sztuk do przykrycia wierzchniej warstwy rolady
sól i
pieprz jako
przyprawyWYKONANIE:Czerstwą
bułkę włożyć do
wody, kiedy już będzie całkowicie namoczona - wyciągnąć, odcisnąć. Do naczynia wyłożyć
mięso, wbić dwa
jajka, dodać rozkruszoną czerstwą
bułkę oraz
tartą bułkę. Posolić delikatnie, ja dałam około pół łyżeczki. Z
solą jednak trzeba uważać.
Mięso ma być tylko delikatnie słone, nabierze wyrazistego smaku podczas pieczenia. Dodać tez szczyptę
pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
Pieczarki drobno pokroić, w kosteczkę. Podsmażyć lekko posolone na łyżce
smalcu, jeżeli
grzyby puszczą
wodę, to odparować ją na patelni. Odstawić do wystygnięcia.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do już chłodnych
pieczarek. Farsz wymieszać.
Mięso rozłożyć na papierze do pieczenia tak, by jeden z
boków miał 40 cm (by pasował do blaszki). Można upiec też w naczyniu żaroodpornym, nie musi być koniecznie to blaszka. Na
mięso nałożyć farsz, pozostawiając wolne miejsca na brzegach, około 3 cm. Roladę zawijać pomagając sobie papierem i wilgotnymi dłońmi. Z pomocą papieru
mięso delikatnie ścisnąć, by nie rozeszło się podczas pieczenia.Roladę przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć plasterki
boczku. Piec na papierze do pieczenia przez godzinę, w temperaturze 170 stopni. Wyciągnąć na 20 minut przed podaniem.Życzę smacznego i cieplutko pozdrawiam!
Kasia :)
