ßßß
Składniki na biszkopt (mała tortownica):5 jaj1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki drobnego cukruUpiec biszkopt według przepisu podstawowego: klikSkładniki na krem budyniowy:- 0,5 litra mleka- 3 łyżki mąki pszennej z lekkim czubkiem- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- pół szklanki cukru- ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy- kostka dobrego masła 200 gUgotować budyń z mleka, cukrów, mąk. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, nie przykrywać by masa nie podeszła wodą. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Ucieramy je z budyniem, stopniowo go dodając łyżka po łyżce kiedy poprzednia została dokładnie wtarta. Dzięki temu krem się nie zważy.Rada ! Jeżeli krem zaczyna się obierać należy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej.Składniki na krem kokosowo - migdałowy:-100 g bardzo drobno zmielonych wiórek kokosowychgdyby były grubo mielone to dodatkowo szklanka mleka, trzeba wiórki zagotować w mleku i pozwolić im zmięknąć, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar mleka.- płatki migdałowe pół szklanki- 0,25 l śmietany kremówki 30 %- 3-4 łyżeczki żelatyny i pół szklanki wodyUbić śmietanę na bardzo sztywno, dodać migdały i wiórki kokosowe. Żelatynę rozrobić w pół szklanki wody, i tężejącą dodać do masy, jednak dopiero przed przekładaniem tortu.Składniki pozostałe:- pralinki Rafaello około 20 sztuk- złote cukrowe kuleczki perełki.- dwa opakowania draży mlecznych lub kokosowych/waniliowych- pół cytryny- kieliszek rumu bądź aromat rumowy.Wykonanie:Tort przekroić na 3 części.Pierwszą, tę która będzie od spodu - skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, wyłożyć na nią połowę kremu budyniowego i posypać obficie białymi drażami. Położyć na to drugą warstwę. Skropić ją rumem bądź aromatem rumowym. Wyłożyć drugi kokosowy krem. Położyć trzecią - wierzchnią warstwę. Cały tort obsmarować dokładnie drugą połową kremu budyniowego, ozdobić kuleczkami i pralinkami :)Smacznego!Obserwuj blog na: