ßßß Cookit - przepis na Tort Rafaello (krem budyniowy krem kokosowy).

Tort Rafaello (krem budyniowy krem kokosowy).

nazwa

Wykonanie

Taki tort to tort na specjalne okazje :) jest dość drogi ale smak jest po prostu bajeczny. Brak mi słów by opisać jego smak :) delikatny słodki, rozpływający się w ustach. Trzeba go spróbować! Wielbiciele Pralinek Raffaello powinni być nim zachwyceni. Kombinacje kremów, ozdób to moja koncepcja - oczywiście można troszkę je zmodyfikować według własnego uznania.
Składniki na biszkopt (mała tortownica):
5 jaj
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
Upiec biszkopt według przepisu podstawowego: klik
Składniki na krem budyniowy:
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki mąki pszennej z lekkim czubkiem
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy
- kostka dobrego masła 200 g
Ugotować budyń z mleka, cukrów, mąk. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, nie przykrywać by masa nie podeszła wodą. Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Ucieramy je z budyniem, stopniowo go dodając łyżka po łyżce kiedy poprzednia została dokładnie wtarta. Dzięki temu krem się nie zważy.
Rada ! Jeżeli krem zaczyna się obierać należy dodać łyżeczkę sody oczyszczonej.
Składniki na krem kokosowo - migdałowy:
-100 g bardzo drobno zmielonych wiórek kokosowych
gdyby były grubo mielone to dodatkowo szklanka mleka, trzeba wiórki zagotować w mleku i pozwolić im zmięknąć, w razie potrzeby odcisnąć nadmiar mleka.
- płatki migdałowe pół szklanki
- 0,25 l śmietany kremówki 30 %
- 3-4 łyżeczki żelatyny i pół szklanki wody
Ubić śmietanę na bardzo sztywno, dodać migdały i wiórki kokosowe. Żelatynę rozrobić w pół szklanki wody, i tężejącą dodać do masy, jednak dopiero przed przekładaniem tortu.
Składniki pozostałe:
- pralinki Rafaello około 20 sztuk
- złote cukrowe kuleczki perełki.
- dwa opakowania draży mlecznych lub kokosowych/waniliowych
- pół cytryny
- kieliszek rumu bądź aromat rumowy.
Wykonanie:
Tort przekroić na 3 części.
Pierwszą, tę która będzie od spodu - skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, wyłożyć na nią połowę kremu budyniowego i posypać obficie białymi drażami. Położyć na to drugą warstwę. Skropić ją rumem bądź aromatem rumowym. Wyłożyć drugi kokosowy krem. Położyć trzecią - wierzchnią warstwę. Cały tort obsmarować dokładnie drugą połową kremu budyniowego, ozdobić kuleczkami i pralinkami :)
Smacznego!
Obserwuj blog na:
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/07/tort-rafaello-krem-budyniowy-krem.html