Wykonanie
Któż nie lubi słodkich kuleczek rafaello? Każdy skusi się chociaż na jedną :) Przedstawiam Wam przepis na ciasto z
kokosową chmurką :) łatwe, ponieważ bazą jest
biszkopt, który piecze się szybko, a sama masa też jest prosta i nie wymagająca specjalnych zdolności kulinarnych. Za to smak - rewelacja :) Jest to pierwszy przepis na to ciasto jaki poznałam, i chętnie do niego wracam. Polecam!

Składniki na
biszkopt:- 5 jaj-1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej- 3/4 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki drobnego
cukruBiszkopt wykonaać według przepisu podstawowego - tutaj opisSkładniki na masę
kokosową:- 250 ml
mleka- 200 g wiórek
kokosowych- 0,5 szklanki
cukru- 1
cukier waniliowy- 0,5 l
śmietany kremówki-
żelatyna 3 czubate łyżeczki- 2
białe czekolady (opcjonalnie na potarcie wierzchu)Wykonanie:Upiec
biszkopt, i pozostawić do ostygnięcia.Do rondelka wlać
mleko, i wsypać
cukier. Doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać
wiórki kokosowe i gotować do momentu wyparowania
mleka co jakiś czas mieszając. Nie muszą być "suche" ale powinny być miękkie. Pozostawić by ostygły.
Żelatynę przygotować jak podane na opakowaniu, z tym ze 3 łyżeczki rozrobić w połowie szklanki
wody. Schłodzoną kremówkę ubić na bardzo sztywno. Dodać wiórki i tężejącą
żelatynę. Całość delikatnie ale dokładnie połączyć.
Biszkopt można popryskać przegotowaną
wodą by był wilgotniejszy lub przełożyć
dżemem. Nałożyć masę
kokosową, można potrzeć
białą czekoladę na wierzch, jednak ciasto będzie dla niektórych już za słodkie. Schłodzić.Smacznego!