ßßß
Składniki na biszkopt:- 5 jaj-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej- 3/4 szklanki mąki pszennej- 3/4 szklanki drobnego cukruBiszkopt wykonaać według przepisu podstawowego - tutaj opisSkładniki na masę kokosową:- 250 ml mleka- 200 g wiórek kokosowych- 0,5 szklanki cukru- 1 cukier waniliowy- 0,5 l śmietany kremówki- żelatyna 3 czubate łyżeczki- 2 białe czekolady (opcjonalnie na potarcie wierzchu)Wykonanie:Upiec biszkopt, i pozostawić do ostygnięcia.Do rondelka wlać mleko, i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia, następnie wsypać wiórki kokosowe i gotować do momentu wyparowania mleka co jakiś czas mieszając. Nie muszą być "suche" ale powinny być miękkie. Pozostawić by ostygły. Żelatynę przygotować jak podane na opakowaniu, z tym ze 3 łyżeczki rozrobić w połowie szklanki wody. Schłodzoną kremówkę ubić na bardzo sztywno. Dodać wiórki i tężejącą żelatynę. Całość delikatnie ale dokładnie połączyć.Biszkopt można popryskać przegotowaną wodą by był wilgotniejszy lub przełożyć dżemem. Nałożyć masę kokosową, można potrzeć białą czekoladę na wierzch, jednak ciasto będzie dla niektórych już za słodkie. Schłodzić.Smacznego!