Wykonanie
Moje dziecko uwielbia
borówki, dlatego korzystam
póki mogę i zamykam ich smak w słoikach, by móc cieszyć się nimi w zimie :) Dzięki odrobinie
kardamonu otwarty słoik natychmiast potrafi przenieść nas gdzieś daleko, w kojące miejsce :)

Składniki :- 1kg
borówek amerykańskich-
maliny (u mnie około 100g tylko tyle miałam)- 1 opakowanie "
Cukru z prawdziwą
wanilią" Kamisa (ma w sobie troszkę
kardamonu)- ok 30g
cukry trzcinowego- sok z połowy
cytrynyPrzygotowanie :1. Lekko rozgniatam połowę
borówek i dodaję do nich
sok z cytryny oraz wspomnianą
przyprawę.2. Zasypuję
cukrem i resztą
borówek, odstawiam na ok. 1 godzinę.3. Przekładam całość do garnuszka i gotuję na małym ogniu do zgęstnienia (możecie dodać też
cukier żelujący i dzięki temu osiągnąć konsystencję
dżemu).4. Gorący
dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych słoików. Obracam do góry dnem i
daję im w spokoju wystygnąć.Smacznego!