Wykonanie
Składniki:1 kg
malin1/2 kg
jagód1/2 kg
cukrusok wyciśnięty z 1
cytryny2 łyżeczki mielonego
kardamonuOwoce przebieramy, bardzo delikatnie opłukujemy, wrzucamy do wysokiego garnka z grubym dnem, zasypujemy
cukrem, dodajemy
sok z cytryny, może być z pestkami, później je wyciągniemy a w pestkach jest pektyna, mieszamy i zostawiamy na godzinę, dając
owocom puścić sok. Po tym czasie ustawiamy garnek na malutkim ogniu, gotujemy godzinę, od czasu do czasu mieszając. Następnego dnia rano gotujemy znowu godzinę, jeżeli nie osiągnie jeszcze pożądanej gęstości, po ostudzeniu czyli np. wieczorem gotujemy kolejną godzinę. Jeżeli jest za kwaśny, dosładzamy do smaku, dodajemy
kardamon, gotujemy 5 minut. Bardzo gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Ja
dżemu z dużą ilością
cukru nie pasteryzuję.Z podanych ilości wyszły mi 3 słoiczki, jak na zdjęciu.Smacznego!