Wykonanie
Dżem jagodowy z
kardamonem. Pierwszy
dżem jagodowy ugotowany w tym roku. Wreszcie jestem na urlopie i
mogę się cieszyć świeżymi
jagodami.
Dżem z
jagód to hit lata! Większość z Was pewnie gotuje
dżem jagodowy na zimę. Ja też tak robię. Zbieram
jagody, jem świeże, a
dżem gotuję non stop. Część zjadamy na bierząco, a część mamy na zimę. Nie są to niewiadomo jakie duże zapasy, ot tak wspomnienia z lata.Przepis na
dżem z
jagodami niewiele różni się od tradycyjnych
dżemów. Bardzo lubię
dżemy z dodatkami jak na przykład z
kardamonem. Dżemik
jagodowy z
kardamonem jest bardzo smaczny i delikatny w smaku.
Kardamon można dodać w dowolnej ilości. jeśli nie lubicie
kardamonu to możecie go zastąpić
cynamonem.

Składniki:1kg
jagód500 g
cukru½-1 łyżeczka zmielonego
kardamonu
Jagody przebierz i opłucz. Umieść w ganku z grubym dnem i zasyp
cukrem. Dodaj
kardamon. Doprowadź
dżem do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Gorącym
dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odstaw do góry nogami. Nie pasteryzuję
dżemu i jakoś nigdy mi się nie popsuł.