ßßß
Składniki:300 g jagód1 łyżka wody1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ( lub 1 - 2 ziarenka)100 g cukru
Wykonanie:Jagody przebrać i włożyć do rondelka, wlać 1 łyżkę wody, dodać kardamon i na bardzo małym ogniu mieszając podgrzewać. Gdy jagody puszczą sok, pogotować je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, a następnie wsypać cukier. Gotować mieszając przez około 10 minut lub do czasu aż powidła będą odpowiednio gęste. Słoik wyparzyć (np. w stopniowo rozgrzewanym piekarniku lub w gorącej wodzie). Do wyparzonego i suchego słoika włożyć powidła, zakręcić czystą pokrywką i odwrócić do góry dnem. Ostudzić, a następnego dnia słoik odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.
/wydrukuj przepis/