Wykonanie
Cześć!Puszysta, słodziutka i delikatna... Czyż nie brzmi smakowicie? Taka jest właśnie nasza świąteczna babka piaskowa.Oczywiście nie obyło się bez wpadek w kuchni. Chciałyśmy jak najprędzej zjeść świeżo upieczoną babkę, a przecież wiadomo, że wtedy się rozpada. Zamiast poczekać parę minut to zabrałyśmy się do wyjmowania jej z foremki (naprawdę byłyśmy głodne!). Parę kawałków nam odpadło, ale udało jakoś się to skleić. Niektóre kawałki "nie były potrzebne", więc je zjadłyśmy.Później przygotowałyśmy
lukier, który wypadł Moni z rąk.. Nie byłoby problemu, gdyby nie to, że skończył nam się,
cukier puder. Jakimś cudem trochę lukru zostało i egelancko udekorowałyśmy naszą babę.Z okazji Wielkanocy chciałybyśmy Wam życzyć zdrowych i wesołych świąt spędzonych w kronie najbliższych. I oczywiście mokrego Dyngusa!PS. Właśnie w tej chwili stuknęło nam 1000 polubień naszej strony na Facebooku! Dziękujemy! <3A więc...Do dzieła!Składniki:1 szklanka
cukru4 duże
jajka230 g
masłaszczypta
soli2 szklanki
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mlekaPrzygotowanie:Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.W osobnej misce wymieszać ze sobą
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Pamiętajcie o przesianiu
mąki.2. Ucieramy
masło do otrzymania puszystej masy.3. Dodajemy
cukier, porcjami.4. Oddzielamy
żółtka od
białek.5. Dodajemy po jednym
żółtku, miksując po każdym dodaniu.6. Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
sól) z
mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.7. Ubijamy
białka na sztywną masę. Wyłączamy mikser.8. Najpierw dodajemy trochę ubitych
białek do masy, a później resztę. Mieszamy drewnianą łyżką lub po prostu zwykłą. Delikatnie zgarniamy od dołu masę do góry. Masa nie ma być dokładnie wymieszana. Dzięki
białkom ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie.9. Wysmarować foremkę masłem/
olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.10. Włożyć do piekarnika na około 70 minut.11. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem.12. Wykładamy po upieczeniu i przykrywamy je ściereczką do wystudzenia.13. Wystudzone ciasto prószymy
cukrem pudrem. Możemy również polać lukrem (
sok z cytryny - 2 łyżki;
cukier puder - 6 łyżek; 1 łyżka gorącej
wody; wszystko razem mieszamy do uzyskania błyszczącej masy)Smacznego! :)A Wy co najbardziej lubicie piec na Wielkanoc? Macie jakieś tradycje?