Wykonanie
Pączki, pączusie, pączulki!

Już w czwartek najbardziej tłusty dzień w roku. Możemy bezkarnie jeść tysiące pączków, donatów,
faworków...Nie tylko w Polsce jest takie święto, lecz jak wiadomo "made in Poland" jest najlepsze.Dodałyśmy do środka
marmoladę różaną i posypałyśmy
cukrem pudrem. Każdy może skomponować własnego pączka, np. z
czekoladą lub
wiśnią. Dajemy Tobie wolną rękę, poeksperymentuj w kuchni.Z tego samego ciasta możecie sobie zrobić malutkie, słodziutkie pączulki!A więc..Do dzieła!Składniki:500 g
mąki pszennej typ 50050 g świeżych
drożdży50 g
cukru250 ml
mleka50 g
masła3
żółtka1
jajkoszczypta
soli50 ml
rumuNadzienie:
marmolada różanaDodatkowo:
cukier puderolejPrzygotowanie:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy 2 łyżki
mąki, pół łyżki
cukru, 100 ml
mleka ciepłego.Mieszamy rózgą i odkładamy pod przykryciem na około 20 minut.W tym czasie przesiewamy
mąkę, topimy
masło.Dodajemy do misy miksera
jajka (
żółtka i
jajko) oraz
cukier i ucieramy.Dodajemy do utartych
jajek mąkę, resztę
mleka, rozczyn,
cukier,
masło,
sól i
rum.Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.Odstawiamy na około 1 , 5 h do podwojenia objętości.Rozwałkowujemy na grubość 1 , 5 cm.Wykrajamy szklanką kółka, a następnie dodjemy na środek pół łyżeczki
marmolady.Sklejamy brzegi i wyrabiamy tak jak
bułkę.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut pod przykryciem - sklejeniem do dołu, w odstępach.Rozgrzewamy w garnku
olej.Zależy jaki mamy garnek - ja używałam średniego i po 3 pączki wkładałam. Pamiętaj, że będą jeszcze rosły.Sprawdzamy pączki od dołu, najlepiej patyczkiem. Jeśli już są zrumienione, odwracamy je.Łyżką cedzakową bierzemy po kolej pączki i kładziemy na talerzu z papierem żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.


Smacznego!A Wy ile zamierzacie zjeść pączków w Tłusty Czwartek?Na dzień dzisiejszy możemy się pochwalić, że dzięki Wam jesteśmy na 7 miejscu. Zostały jeszcze 2 dni głosowania, więc mamy nadzieję, że się utrzymamy w 10. :)Jeśli chcesz zagłosować KLIKNIJ po więcej szczegółów.SMS o treści: E11213Nr: 7122Każdy głos się liczy!Dziękujemy!źródło: magazyn "Kuchnia", zmodyfikowany