ßßß Cookit - przepis na AWOKADO

AWOKADO

nazwa

Wykonanie

Witamy w już 2 tygodniu naszego cyklu!
Dzisiaj przedstawimy Wam przepyszną i przezdrową propozycję na śniadanko.
Już tydzień nie jemy czekolady. Jest ciężko, ale jakoś damy radę. A na wydarzeniu dołączyły do nas już 104 osoby! Zapraszamy do #Odtłuszczania się razem z nami na bieżąco klikając TUTAJ.
Do awokado można dodać wszystko, co jest w lodówce. My użyłyśmy jajek, szynki i papryki. Uznałyśmy, że to idealne połączenie- rozpływające się żółtko, kremowe awokado i chrupka papryka stanowią rozkosz dla podniebienia...
A teraz czas na naszego najlepszego dietetyka Magdę !
AWOKADO
100g to 160 kcal
Bardzo interesujący owoc. Rośnie w Ameryce w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Wykorzystywany był już 7000 lat p. n. e. w Meksyku. Zawiera naprawdę dużo kalorii, więcej niż banan.
Zalety:
kwas oleinowy (zdrowy tłuszcz) - za jego sprawą awokado jest kolejnym produktem będącym źródłem zdrowego tłuszczu, który przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi.
Jest tak tłuste, że można nim smarować pieczywo jak masłem, ale ma dużo korzystniejszy wpływ na nasze serce.
Oprócz witamin (zawiera sporo witaminy E, A. C i folianów) awokado jest źródłem innych związków o działaniu przeciwnowotworowym, chroniącym układ krążenia i nerwowy: luteiny, likopenu, glutationu, zeaksantyny.
Awokado w połączeniu z jajkiem stanowi posiłek dostarczający dużo energii na cały dzień.
Do dzieła!
Jak się zabrać za awokado?
Wybierz awokado już dojrzałe - skórka po naciśnięciu powinna być miękka. Przecinamy nożem wzdłuż, przekręcamy i otwieramy. Wyciągamy pestkę. Szybko ciemnieje, więc skrop sokiem z cytryny lub limonki. Na blogu również znajdziesz przepis na kanapki z pastą awokado - kliknij TU .
Składniki:
1 awokado
2 jajka
papryka
szynka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Myjemy i osuszamy warzywa.
Przekrajamy awokado na pół, wyjmujemy pestkę.
Wydrążamy trochę miąższu (z tego, co wydrążymy zrób pastę z awokado na kanapkę - rozgnieć widelcem z odrobiną soku z limonki, solą i pieprzem).
Wbijamy pierwsze jajko do szklanki, łyżką wyjmujemy żółtko, wkładamy do wydrążonego, a następnie wypełniamy resztę białkiem. Nie wbijaj od razu całego jajka, bo się przeleje białko.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Kroimy w kosteczkę paprykę i szynkę.
Dodajemy na wierzch paprykę i szynkę, a następnie doprawiamy pieprzem. Można dodać trochę sera.
Wkładamy do piekarnika na około 15 - 20 minut.
Podajemy od razu, z 2 kromkami chleba razowego oraz sałatką warzywną lub pokrojoną papryką/ pomidorem.
Smacznego!
Jeśli masz pytanie do Magdy, pisz w komentarzu. Na pewno odpowie!
A już w środę o 19:00 będzie czekała na Ciebie propozycja zdrowego obiadku.
Do zobaczenia!
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/02/4-odtuszczanie-z-m-sniadanie-awokado.html