Wykonanie
Witamy w już 2 tygodniu naszego cyklu!Dzisiaj przedstawimy Wam przepyszną i przezdrową propozycję na śniadanko.Już tydzień nie jemy
czekolady. Jest ciężko, ale jakoś damy radę. A na wydarzeniu dołączyły do nas już 104 osoby! Zapraszamy do #Odtłuszczania się razem z nami na bieżąco klikając TUTAJ.Do
awokado można dodać wszystko, co jest w lodówce. My użyłyśmy
jajek,
szynki i
papryki. Uznałyśmy, że to idealne połączenie- rozpływające się
żółtko, kremowe
awokado i chrupka
papryka stanowią rozkosz dla podniebienia...A teraz czas na naszego najlepszego dietetyka
Magdę !
AWOKADO100g to 160 kcalBardzo interesujący
owoc. Rośnie w Ameryce w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Wykorzystywany był już 7000 lat p. n. e. w Meksyku. Zawiera naprawdę dużo kalorii, więcej niż
banan.Zalety:kwas oleinowy (zdrowy tłuszcz) - za jego sprawą
awokado jest kolejnym produktem będącym źródłem zdrowego tłuszczu, który przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu we
krwi.Jest tak tłuste, że można nim smarować
pieczywo jak
masłem, ale ma dużo korzystniejszy wpływ na nasze
serce.Oprócz witamin (zawiera sporo witaminy E, A. C i folianów)
awokado jest źródłem innych związków o działaniu przeciwnowotworowym, chroniącym układ krążenia i nerwowy: luteiny, likopenu, glutationu, zeaksantyny.
Awokado w połączeniu z
jajkiem stanowi posiłek dostarczający dużo energii na cały dzień.

Do dzieła!Jak się zabrać za awokado?Wybierz
awokado już dojrzałe - skórka po naciśnięciu powinna być miękka. Przecinamy nożem wzdłuż, przekręcamy i otwieramy. Wyciągamy pestkę. Szybko ciemnieje, więc
skrop sokiem z cytryny lub
limonki. Na blogu również znajdziesz przepis na kanapki z pastą
awokado - kliknij TU .Składniki:1
awokado2
jajkapaprykaszynkasólpieprzPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Myjemy i osuszamy warzywa.Przekrajamy
awokado na pół, wyjmujemy pestkę.Wydrążamy trochę miąższu (z tego, co wydrążymy zrób pastę z
awokado na kanapkę - rozgnieć widelcem z odrobiną
soku z limonki,
solą i
pieprzem).Wbijamy pierwsze
jajko do szklanki, łyżką wyjmujemy
żółtko, wkładamy do wydrążonego, a następnie wypełniamy resztę
białkiem. Nie wbijaj od razu całego
jajka, bo się przeleje
białko.Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Kroimy w kosteczkę
paprykę i
szynkę.Dodajemy na wierzch
paprykę i
szynkę, a następnie doprawiamy
pieprzem. Można dodać trochę
sera.Wkładamy do piekarnika na około 15 - 20 minut.Podajemy od razu, z 2 kromkami
chleba razowego oraz
sałatką warzywną lub pokrojoną papryką/
pomidorem.Smacznego!Jeśli masz pytanie do
Magdy, pisz w komentarzu. Na pewno odpowie!A już w środę o 19:00 będzie czekała na Ciebie propozycja zdrowego obiadku.Do zobaczenia!~M&M