ßßß Cookit - przepis na Sałatka z jajkami w koszulce, szparagami, grzankami i warzywami z sosem winegret

Sałatka z jajkami w koszulce, szparagami, grzankami i warzywami z sosem winegret

Wykonanie

Nagrzać piekarnik do ok. 170 stopni.
Przygotować składniki do sałatki. Pokroić pomidora, paprykę, sałatę lodową, szczypiorek i w kostkę kromkę chleba.
Na blaszce położyć kostki zrobione z kromki chleba i skropić je lekko oliwą. Włożyć do piekarnika na ok. 5 - 10 minut.
Zagotować wodę w garnku. Robiłam na parze szparagi i gotowałam je mniej więcej 5 minut, tak aby były pół twarde. Później ugotowane szparagi włożyłam do zimnej wody.
Do talerza głębokiego wkładamy pokrojoną sałatę, pomidora, paprykę, szparagi, grzanki.
Przygotowujemy sos winegret. Do miseczki wlać 1 łyżkę octu winnego i szczyptę soli. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dodać 3 łyżki oliwy i wymieszać aż składniki się połączą. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz.
Nalać do garnka wodę, ale nie dużo, z jedną łyżką octu winnego. Ocet przyspiesza ścinanie się białka i bez niego nie wyjdzie jajko w koszulce. Zagotować wodę.
Rozbić jajko do szklanki.
Gdy woda się zagotuje , zrobić łyżką wir, a potem wlać jajko. Gotujemy jajko na małym ogniu.
Gotujemy przez 2-3 minuty. Możemy w trakcie gotowania wyłożyć jajko łyżką cedzakową i sprawdzić konsystencje jajka. Jeżeli jajko jest sprężyste jak mozarella, to już jest gotowe.
Wykładamy jajko łyżką cedzakową na naszą sałatkę.
Oblewamy ją sosem winegret, szczypiorkiem pokrojonym i doprawiamy wszystko pieprzem.
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/01/saatka-z-jajkami-w-koszulce-szparagami.html