Wykonanie
Nagrzać piekarnik do ok. 170 stopni.Przygotować składniki do sałatki. Pokroić
pomidora,
paprykę,
sałatę lodową,
szczypiorek i w kostkę kromkę
chleba.Na blaszce położyć kostki zrobione z kromki
chleba i skropić je lekko
oliwą. Włożyć do piekarnika na ok. 5 - 10 minut.Zagotować
wodę w garnku. Robiłam na parze
szparagi i gotowałam je mniej więcej 5 minut, tak aby były pół twarde. Później ugotowane
szparagi włożyłam do zimnej
wody.Do talerza głębokiego wkładamy pokrojoną
sałatę,
pomidora,
paprykę,
szparagi, grzanki.Przygotowujemy
sos winegret. Do miseczki wlać 1 łyżkę
octu winnego i szczyptę
soli. Wymieszać aż
sól się rozpuści. Dodać 3 łyżki
oliwy i wymieszać aż składniki się połączą. Na koniec dodać świeżo zmielony
pieprz.Nalać do garnka
wodę, ale nie dużo, z jedną łyżką
octu winnego.
Ocet przyspiesza ścinanie się
białka i bez niego nie wyjdzie
jajko w koszulce. Zagotować
wodę.Rozbić
jajko do szklanki.Gdy
woda się zagotuje , zrobić łyżką wir, a
potem wlać
jajko. Gotujemy
jajko na małym ogniu.Gotujemy przez 2-3 minuty. Możemy w trakcie gotowania wyłożyć
jajko łyżką cedzakową i sprawdzić konsystencje
jajka. Jeżeli
jajko jest sprężyste jak
mozarella, to już jest gotowe.Wykładamy
jajko łyżką cedzakową na naszą
sałatkę.Oblewamy ją
sosem winegret,
szczypiorkiem pokrojonym i doprawiamy wszystko
pieprzem.