ßßß Cookit - przepis na Łaciate babeczki z polewą czekoladową// Marbled muffins with chocolate glaze

Łaciate babeczki z polewą czekoladową// Marbled muffins with chocolate glaze

nazwa

Wykonanie

Niektórzy mają ferie, więc pora zrobić coś smakowitego. ;)
Lekki i przyjemny przepis, a zarazem bardzo apetyczny. Mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało tak jak nam. :D
Some of you have winter holidays, so it's time to do something delicious. :)
Easy and enjoyable recipe. I hope that you will like this recipe too, just like us. :D
Składniki na 35 babeczek:
500 gram mąki pszennej
1 3/4 szklanki maślanki
250 gram cukru
80 gram kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
150 gram rozpuszczonego masła
pół szklanki oleju - ewentualnie trochę więcej, jak masa będzie zbyt gęsta
Składniki na polewę czekoladową - na około 10 babeczek:
60 gram masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Przygotowanie babeczek:
Nagrzać piekarnik do 190 stopni (z termoobiegiem).
W jednej misce połączyć suche składniki - mąkę, cukier, proszek, sól, a w drugiej mokre - maślankę, jajka, masło rozpuszczone, olej.
Połączyć masy z obu misek.
Wlać połowę masy do osobnej miski i wsypać kakao i wymieszać.
Do foremek na muffinki naprzemiennie dodawać jasną i ciemną masę - 3/4 wysokości foremki.
Włożyć do piekarnika na około 15 minut - do "suchego" patyczka.
Wyłożyć i odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie polewy:
Do garnka dodać masło i rozpuścić.
Dodać cukru pudru i mieszać do rozpuszczenia. W celu połączenia tych składników dodać mleko.
Odstawić z kuchenki, wsypać kakao i wymieszać.
English version :)
Ingredients for 35 muffins:
500 grams of flour
1 and 3/4 glass of buttermilk
250 grams of sugar
80 grams of cocoa powder
3 teaspoons of baking powder
4 eggs
pinch of salt
150 grams of melted butter
1/2 glass of oil - alternatively a little bit more, if mass is too thick
Ingredients for chocolate glaze - cover 10 muffins:
60 gram of butter
1/4 glass of icing sugar
2 spoons of milk
2 spoons of cocoa powder
Preparation:
Preheat the oven to 190 degrees Celsius.
In one bowl mix dry ingredients - flour, sugar, baking powder, salt and in the other liquid ingredients - buttermilk, eggs, melted butter, oil.
Combine this two bowls.
Add the half of batter to bowl. Add to this bowl cocoa powder and mix.
Spoon white and chocolate batter, but alternately into muffins moulds.
Bake for about 15 minutes.
Preparation of chocolate glaze:
Add to soucepan butter, melt it.
Add icing sugar, milk and mix it.
Set soucepan aside and add cocoa powder, blend.
Smacznego! :D
Enjoy your meal! :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/01/aciate-babeczki-z-polewa-czekoladowa.html