ßßß
składniki na 2 sztuki2 tortille pełnoziarniste4 boczniaki (wybrałam jak najbardziej płaskie)burak (pieczony lub gotowany)niewielka główka sałaty rzymskiejniewielka biała, podłużna paprykachipsy z jarmużułyżka sezamujajko, bułka tarta, sól, pieprz (na panierkę)olej do smażeniasos z tahini2 czubate łyżki tahini2-3 łyżki oliwy2 łyżki soku z cytryny1/2 - 1 łyżeczka karobu (melasy) lub mioduszczypta słodkiej paprykisól do smakuWszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.Boczniaki sałatę i paprykę, umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju do zarumienienia, z obu stron. Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wsiąknął nadmiar tłuszczu, następnie pokroić w paski).Placki tortilli podgrzać w piekarniku (w temperaturze 150 stopni, około minuty każdą stronę) lub na patelni. Ciepłe posmarować sosem, ułożyć listki sałaty, plasterki papryki i buraka oraz paseczki boczniaków. Zawinąć, polać resztą sosu, posypać po wierzchu sezamem i jarmużowymi chipsami.Smacznego!