ßßß Cookit - przepis na Tortille z boczniakami

Tortille z boczniakami

nazwa

Wykonanie

To najlepszy lekki obiad, jaki jadłam w ostatnim czasie. Niestety zrobiłam tylko dwie sztuki, więc kiedy tylko spróbowałam, zaczęłam mieć nadzieję, że Paweł po stwierdzeniu 'czemu boczniaki nie mogły być boczkiem', odda mi swoją porcję. ;) Ale i jemu zasmakowało, więc wkrótce czeka nas powtórka. Polecam!
składniki na 2 sztuki
2 tortille pełnoziarniste
4 boczniaki (wybrałam jak najbardziej płaskie)
burak (pieczony lub gotowany)
niewielka główka sałaty rzymskiej
niewielka biała, podłużna papryka
chipsy z jarmużu
łyżka sezamu
jajko, bułka tarta, sól, pieprz (na panierkę)
olej do smażenia
sos z tahini
2 czubate łyżki tahini
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 - 1 łyżeczka karobu (melasy) lub miodu
szczypta słodkiej papryki
sól do smaku
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
Boczniaki sałatę i paprykę, umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju do zarumienienia, z obu stron. Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wsiąknął nadmiar tłuszczu, następnie pokroić w paski).
Placki tortilli podgrzać w piekarniku (w temperaturze 150 stopni, około minuty każdą stronę) lub na patelni. Ciepłe posmarować sosem, ułożyć listki sałaty, plasterki papryki i buraka oraz paseczki boczniaków. Zawinąć, polać resztą sosu, posypać po wierzchu sezamem i jarmużowymi chipsami.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/02/Tortille-z-boczniakami.html