ßßß
źródło inspiracji: pinkcake.blox.plskładniki na 4 porcje1/2 szklanki kaszy jaglanej2 szklanki mlekalaska waniliicukier do smaku2 galaretki truskawkowe1/2 kg truskawekKaszę przygotować według przepisu na opakowaniu: przesypać na drobne sitko, obficie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Zagotować szklankę mleka (kaszę można ugotować także na wodzie albo mleku roślinnym), zmniejszyć ogień, wsypać kaszę i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn - około 15-20 minut. Zostawić do przestudzenia.Galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml wrzątku, przestudzić.Ugotowaną kaszę zmiksować na gładką masę z pozostałą szklanką mleka, ziarenkami wydrążonymi z wanilii i 400 ml galaretki. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.Kilka truskawek pokroić w plasterki, pozostałe zmiksować z 200 ml galaretki.Do szklaneczek przelać porcję masy jaglanej, wstawić do lodówki, aby stężała (pozostałą masę zostawić w temperaturze pokojowej aby pozostała płynna). Na ściętej masie ułożyć kilka plasterków truskawek i zalać porcją galaretki truskawkowej, wstawić do lodówki. Gdy stężeje, powtórzyć powyższe kroki (u mnie kolejne warstwy można było nakładać po około 20 minutach). Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny.Smacznego!
***Deser przygotowałam w ramach akcji 'Kasza jaglana na słodko'.