ßßß Cookit - przepis na Sernik z ziarnami na spodzie brownie

Sernik z ziarnami na spodzie brownie

nazwa

Wykonanie

...roboczo nazwany sernikiem śniadaniowym. :)
Jeśli lubicie czasem zjeść na śniadanie coś słodkiego, na ten sernik możecie sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Nieprzesłodzony, z delikatnym aromatem kawy, zdrowymi pestkami i gorzką czekoladą. Idealny na początek dnia! Polecam, także jako drugie śniadanie do pracy.
kawowy spód brownie
80 g gorzkiej czekolady
50 g masła
4 łyżki cukru trzcinowego
jajko
35 g mąki
łyżka kawy rozpuszczalnej
Masło rozpuścić, dodać kawę i czekoladę, mieszać do powstania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę. Dobrze zmiksować, następnie przesiać mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz).
Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
masa serowa
1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
4 jajka
4 łyżki ekstraktu z wanilii
2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
200 g podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika i dyni
Twaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Pod koniec przesiać mąkę, dodać ekstrakt z wanilii i uprażone pestki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
ponadto
ok. 30-40 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, umieścić na paterze, a następnie pomalować jego boki roztopioną czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/03/Sernik-z-ziarnami-na-spodzie-brownie.html