ßßß
kawowy spód brownie80 g gorzkiej czekolady50 g masła4 łyżki cukru trzcinowegojajko35 g mąkiłyżka kawy rozpuszczalnejMasło rozpuścić, dodać kawę i czekoladę, mieszać do powstania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzoną czekoladę. Dobrze zmiksować, następnie przesiać mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz).Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.masa serowa1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)4 jajka4 łyżki ekstraktu z wanilii2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej200 g podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika i dyniTwaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Pod koniec przesiać mąkę, dodać ekstrakt z wanilii i uprażone pestki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód.Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.ponadtook. 30-40 g gorzkiej czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, umieścić na paterze, a następnie pomalować jego boki roztopioną czekoladą. Przechowywać w lodówce.Smacznego!
***