Wykonanie
...roboczo nazwany sernikiem
śniadaniowym. :)Jeśli lubicie czasem zjeść na śniadanie coś słodkiego, na ten sernik możecie sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia. Nieprzesłodzony, z delikatnym aromatem
kawy, zdrowymi pestkami i
gorzką czekoladą. Idealny na początek dnia! Polecam, także jako drugie śniadanie do pracy.
kawowy spód brownie80 g
gorzkiej czekolady50 g
masła4 łyżki
cukru trzcinowegojajko35 g
mąkiłyżka
kawy rozpuszczalnejMasło rozpuścić, dodać
kawę i
czekoladę, mieszać do powstania jednolitej masy. Odstawić do przestudzenia.
Jajko utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać przestudzoną
czekoladę. Dobrze zmiksować, następnie przesiać
mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przelać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną
masłem obręcz).Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.masa serowa1000 g
twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)puszka słodzonego
mleka skondensowanego (530 g)4
jajka4 łyżki ekstraktu z
wanilii2 lekko czubate łyżki
mąki ziemniaczanej lub pszennej200 g podprażonych na suchej patelni pestek
słonecznika i dyni
Twaróg i
mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo
jajka. Pod koniec przesiać
mąkę, dodać ekstrakt z
wanilii i uprażone pestki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód.Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.ponadtook. 30-40 g
gorzkiej czekoladyCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, umieścić na paterze, a następnie pomalować jego boki roztopioną
czekoladą. Przechowywać w lodówce.Smacznego!


***