ßßß
źródło inspiracji: kucharnia.blogspot.com250 g mascarpone200 g czekolady gorzkiej (min. 80% kakao)100 g czekolady mlecznejłyżeczka hibiskusowego pudru (przepis poniżej)łyżka miodu akacjowego4-5 łyżek drobno posiekanego kandyzowanego hibiskusado obtoczeniahibiskusowy puderDo niewielkiego garnka przełożyć mascarpone, mieszać czekając chwilkę, aż się rozpuści, dodać łyżeczkę cukru, połamaną na kostki czekoladę i miód. Zdjąć z ognia, mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać hibiskus i ponownie wymieszać.Przełożyć masę do miseczki i schłodzić minimum 2-3 godziny. Po schłodzeniu masy formować w dłoniach niewielkie kule, obtoczyć w hibiskusowym cukrze pudrze i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, do dwóch tygodni.Hibiskusowy puderłyżka suszonych kwiatów hibiskusaokoło 1/2 szklanki cukru pudruSuszony hibiskus i cukier puder przełożyć do malaksera albo młynka do kawy i zmielić całość do uzyskania drobniutkiego pudru. W zależności od upodobań smakowych można dodać więcej hibiskusa lub cukru.Smacznego!

***Owocowe pudryZauroczona pudrem hibiskusowym, zaczęłam mielić wszystko, co mi wpadło w ręce. ;) Do gustu najbardziej przypadły mi trzy poniższe smaki...
Z suszoną lawendą - charakterystyczny, zdecydowany smak, idealnie sprawdzi się do oprószenia ciasteczek lawendowych czy klasycznych cytrynowych .Z jagodami goji -delikatniejszy w smaku, skojarzył mi się z orkiszowymi muffinkami z jabłkami i myślę, że do nich go wykorzystam.Z suszonymi owocami czarnego bzu - jest absolutnie przepyszny, obtoczy kolejne trufelki. :)We wszystkich przypadkach zachowywałam proporcje - 1/2 szklanki cukru pudru + łyżka dowolnego dodatku.***Przepis na trufelki dodaję do tegorocznej czekoladowej zabawy organizowanej przez Beę .