ßßß Cookit - przepis na Trufelki z hibiskusem/ owocowe pudry

Trufelki z hibiskusem/ owocowe pudry

nazwa

Wykonanie

Dobre pomysły mają to do siebie, że podbijają świat się z prędkością światła. I tak, hibiskusowy puder Anny Marii, w zaledwie kilka dni opanował kulinarny świat. :) Ja też nie mogłam się mu oprzeć. Nie jest wprawdzie tak cudnie różowy jak w oryginale (koloru dostawał dopiero na trufelkach), ale pyszny. Kwaskowaty hibiskus doskonale zgrał się z naszymi ulubionymi czekoladowymi kulkami. Gorąco polecam!
źródło inspiracji: kucharnia.blogspot.com
250 g mascarpone
200 g czekolady gorzkiej (min. 80% kakao)
100 g czekolady mlecznej
łyżeczka hibiskusowego pudru (przepis poniżej)
łyżka miodu akacjowego
4-5 łyżek drobno posiekanego kandyzowanego hibiskusa
do obtoczenia
hibiskusowy puder
Do niewielkiego garnka przełożyć mascarpone, mieszać czekając chwilkę, aż się rozpuści, dodać łyżeczkę cukru, połamaną na kostki czekoladę i miód. Zdjąć z ognia, mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać hibiskus i ponownie wymieszać.
Przełożyć masę do miseczki i schłodzić minimum 2-3 godziny. Po schłodzeniu masy formować w dłoniach niewielkie kule, obtoczyć w hibiskusowym cukrze pudrze i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, do dwóch tygodni.
Hibiskusowy puder
łyżka suszonych kwiatów hibiskusa
około 1/2 szklanki cukru pudru
Suszony hibiskus i cukier puder przełożyć do malaksera albo młynka do kawy i zmielić całość do uzyskania drobniutkiego pudru. W zależności od upodobań smakowych można dodać więcej hibiskusa lub cukru.
Smacznego!
***
Owocowe pudry
Zauroczona pudrem hibiskusowym, zaczęłam mielić wszystko, co mi wpadło w ręce. ;) Do gustu najbardziej przypadły mi trzy poniższe smaki...
Z suszoną lawendą - charakterystyczny, zdecydowany smak, idealnie sprawdzi się do oprószenia ciasteczek lawendowych czy klasycznych cytrynowych .
Z jagodami goji -delikatniejszy w smaku, skojarzył mi się z orkiszowymi muffinkami z jabłkami i myślę, że do nich go wykorzystam.
Z suszonymi owocami czarnego bzu - jest absolutnie przepyszny, obtoczy kolejne trufelki. :)
We wszystkich przypadkach zachowywałam proporcje - 1/2 szklanki cukru pudru + łyżka dowolnego dodatku.
***
Przepis na trufelki dodaję do tegorocznej czekoladowej zabawy organizowanej przez Beę .
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/02/Trufelki-z-hibiskusem-owocowe-pudry.html