Wykonanie
Dobre pomysły mają to do siebie, że podbijają świat się z prędkością światła. I tak, hibiskusowy puder Anny
Marii, w zaledwie kilka dni opanował kulinarny świat. :) Ja też nie mogłam się mu oprzeć. Nie jest wprawdzie tak cudnie różowy jak w oryginale (koloru dostawał dopiero na trufelkach), ale pyszny. Kwaskowaty hibiskus doskonale zgrał się z naszymi ulubionymi czekoladowymi kulkami. Gorąco polecam!

źródło inspiracji: kucharnia.blogspot.com250 g
mascarpone200 g
czekolady gorzkiej (min. 80%
kakao)100 g
czekolady mlecznejłyżeczka hibiskusowego pudru (przepis poniżej)łyżka
miodu akacjowego4-5 łyżek drobno posiekanego kandyzowanego hibiskusado obtoczeniahibiskusowy puderDo niewielkiego garnka przełożyć
mascarpone, mieszać czekając chwilkę, aż się rozpuści, dodać łyżeczkę
cukru, połamaną na kostki
czekoladę i
miód. Zdjąć z ognia, mieszać, aż powstanie jednolita masa. Dodać hibiskus i ponownie wymieszać.Przełożyć masę do miseczki i schłodzić minimum 2-3 godziny. Po schłodzeniu masy formować w dłoniach niewielkie kule, obtoczyć w hibiskusowym cukrze pudrze i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce, do dwóch tygodni.Hibiskusowy puderłyżka suszonych kwiatów hibiskusaokoło 1/2 szklanki
cukru pudruSuszony hibiskus i
cukier puder przełożyć do malaksera albo młynka do
kawy i zmielić całość do uzyskania drobniutkiego pudru. W zależności od upodobań
smakowych można dodać więcej hibiskusa lub
cukru.Smacznego!



***
Owocowe pudryZauroczona pudrem hibiskusowym, zaczęłam mielić wszystko, co mi wpadło w ręce. ;) Do gustu najbardziej przypadły mi trzy poniższe smaki...

Z suszoną lawendą - charakterystyczny, zdecydowany smak, idealnie sprawdzi się do oprószenia
ciasteczek lawendowych czy klasycznych
cytrynowych .Z
jagodami goji -delikatniejszy w smaku, skojarzył mi się z orkiszowymi muffinkami z
jabłkami i myślę, że do nich go wykorzystam.Z
suszonymi owocami czarnego bzu - jest absolutnie przepyszny, obtoczy kolejne
trufelki. :)We wszystkich przypadkach zachowywałam proporcje - 1/2 szklanki
cukru pudru + łyżka dowolnego dodatku.***Przepis na
trufelki dodaję do tegorocznej czekoladowej zabawy organizowanej przez Beę .