ßßß Cookit - przepis na Pierozki nadziewane chalwa z ciecierzycy

Pierozki nadziewane chalwa z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Pierogi są moją propozycją w ramach Festiwalu Kuchni Indyjskiej, a także Wielkiego Święta Żurawiny . Przepis pochodzi z książeczki " Kuchnia indyjska " z serii "Z kuchennej półeczki". Szczerze polecam!
200 g kaszy manny
100 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki ghee
ghee do smażenia
150 ml mleka
8 łyżek ciecierzycy
850 ml wody
5 łyżek ghee
2 owoce zielonego kardamonu (dałam mielony)
4 goździki (dałam mielone)
8 łyżek cukru
2 łyżki mielonych migdałów
1/2 łyżeczki nitek szafranu
50 g rodzynek sułtańskich (dałam żurawiny)
Kaszę mannę, mąkę i sól wymieszać, dodać ghee i połączyć je z innymi składnikami. Wlać mleko i zagnieść ciasto. Ugniatać je 5 minut, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Ponownie ugniatać 15 minut. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i podzielić na 10 równych porcji. Każdą rozwałkować na placuszek o średnicy około 12 cm.
Aby przygotować nadzienie, należy ciecierzycę namoczyć, następnie przełożyć do rondla z wodą i gotować na średnim ogniu, aż woda wyparuje, a ciecierzyca zmięknie. Rozgnieść ją tak, by uzyskać konsystencję pasty (ja zmiksowałam). W oddzielnym rondlu rozgrzać ghee, dodać kardamon i goździki. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z ciecierzycy, smażyć, mieszając około 5 minut. Dodać cukier i migdały, smażyć jeszcze ok. 10 minut. Dodać szafran i rodzynki (żurawiny), smażyć do zgęstnienia.
Nadzienie nakładać na placuszki, potem łączyć ich brzegi. Pierożki smażyć na rozgrzanym ghee, na wolnym ogniu, do zarumienienia. Osączyć i od razu podawać.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/10/Pierozki-nadziewane-chalwa-z-ciecierzycy.html