Wykonanie
Pierogi są moją propozycją w ramach Festiwalu Kuchni Indyjskiej, a także Wielkiego Święta
Żurawiny . Przepis pochodzi z książeczki " Kuchnia indyjska " z
serii "Z kuchennej półeczki". Szczerze polecam!

200 g
kaszy manny100 g
mąki1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki gheeghee do smażenia150 ml
mleka8 łyżek
ciecierzycy850 ml
wody5 łyżek ghee2
owoce zielonego
kardamonu (dałam mielony)4
goździki (dałam mielone)8 łyżek
cukru2 łyżki mielonych
migdałów1/2 łyżeczki nitek
szafranu50 g
rodzynek sułtańskich (dałam
żurawiny)
Kaszę mannę,
mąkę i
sól wymieszać, dodać ghee i połączyć je z innymi składnikami. Wlać
mleko i zagnieść ciasto. Ugniatać je 5 minut, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Ponownie ugniatać 15 minut. Ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować i podzielić na 10 równych porcji. Każdą rozwałkować na placuszek o średnicy około 12 cm.Aby przygotować nadzienie, należy
ciecierzycę namoczyć, następnie przełożyć do rondla z
wodą i gotować na średnim ogniu, aż
woda wyparuje, a
ciecierzyca zmięknie. Rozgnieść ją tak, by uzyskać konsystencję pasty (ja zmiksowałam). W oddzielnym rondlu rozgrzać ghee, dodać
kardamon i
goździki. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z
ciecierzycy, smażyć, mieszając około 5 minut. Dodać
cukier i
migdały, smażyć jeszcze ok. 10 minut. Dodać
szafran i
rodzynki (
żurawiny), smażyć do zgęstnienia.Nadzienie nakładać na placuszki,
potem łączyć ich brzegi. Pierożki smażyć na rozgrzanym ghee, na wolnym ogniu, do zarumienienia. Osączyć i od razu podawać.Smacznego!
